Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Proiectele pe viitorul PNDR ar putea fi depuse online pe aproape toate măsurile din program

teren-5
Crearea unei baze de date cu preţuri de referinţă în vederea eliminării procedurilor de achiziţie pentru beneficiarii privaţi, elaborarea unor documentaţii standard pentru achiziţiile publice, precum şi introducerea depunerilor online pentru aproape toate măsurile din viitorul program reprezintă doar câteva dintre modificările şi noutăţile pe Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020.

"Noi suntem partea tehnică a programului. Ne pregătim cu fluxuri şi proceduri de lucru, dar şi cu o simplificare majoră şi cu crearea unor instrumente care să înlesnească absorbţia şi să o facă mai corectă. Şi aici mă refer la baza de date cu preţurile de referinţă, pe care până la urmă APDRP a luat iniţiativa să o facă şi să o ducă la bun sfârşit. (...) Dacă vom avea aceasta listă, lucrul acesta va duce la eliminarea completă a procedurii de achiziţii pentru beneficiarii privaţi, la reducerea verificărilor din agenţie şi se va elimina complet justificarea de la cererea de finanţare a preţurilor din bugetul indicativ, pentru că proiectantul sau consultantul se va uita în baza de date şi vor trece automat estimărilor lor, dacă se încadrează în preţurile respective", a declarat directorul general al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), George Turtoi.
Acesta a precizat că pentru achiziţiile publice intenţionează să elaboreze anumite documentaţii standard pentru a fi utilizate de către beneficiarii publici.
"Inclusiv pe achiziţii publice, ne gândim să facem unele documentaţii standard pentru a fi utilizate de către beneficiarii publici. Le vom face nişte formate de documentaţii de atribuie pe care ei şi le pot adapta în funcţie de necesităţile pe care le au", a spus Turtoi.
De asemenea, introducerea depunerilor online a proiectelor pentru aproape toate măsurile din viitorul PNDR va elimina multe suspiciuni care există în momentul de de faţă în rândul beneficiarilor.
"Vom încerca, pe cât posibil, să facem şi depunere online pentru aproape toate măsurile, deoarece argumentul acela că ţăranul nu are Internet este poate fezabil pentru cei care aplică pe măsura dedicată fermelor mici sau poate pentru tinerii fermieri. Să spunem că pe aceste două măsuri poate nu vom face depunere online, dar atunci când un beneficiar ia două milioane de euro finanţare, e puţin probabil să nu aibă Internet. E chiar imposibil. Pentru aproape toate măsurile vom avea depunere online. Într-adevăr, sunt beneficiari din anumite zone unde nu există Internet sau nu ştiu să utilizeze Internetul sau nu-şi permit să angajeze un consultant şi îşi fac singuri documentaţiile. Cred că se vor elimina multe suspiciuni prin depunerea online", a mai spus şeful APDRP.
Recent, ministrul Agriculturii a anunţat că o primă variantă a viitorului PNDR va fi transmisă la Bruxelles până pe 15 februarie, iar forma finală a programului va fi agreată cu CE până la jumătatea acestui an.
"Vrem să transmitem până pe 15 februarie acest program integrat la Bruxelles, într-o formă aproape de a fi finalizată, după care vom discuta cu reprezentanţii Comisiei Europene, până în lunile iunie - iulie, să agreăm forma finală şi să discutăm apoi sesiunile (...)", a spus Daniel Constantin.

PNDR 2014-2020 conţine 14 măsuri ce vizează dezvoltarea rurală în România, ţinând seama atât de realităţile socio-economice ale ţării şi implicit ale spaţiului rural, cât şi de Politica Agricolă Comună (PAC 2020).
Programul de Dezvoltare Rurală 2014-2020 pentru România dispune de o alocare financiară UE din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală de 8,0156 miliarde de euro.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus