Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Suceava: Agricultura bio şi exploatarea gazului natural în judeţ ar putea avea investitori din Kazahstan

biocombustibil-1
Investitori din Kazahstan s-au arătat interesaţi de agricultura bio şi de exploatarea resurselor de gaze naturale din judeţ, a declarat presei, luni, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Suceava, Ioan Cătălin Nechifor, la întoarcerea dintr-o vizită efectuată la sfârşitul săptămânii trecute în Kazahstan.

Nechifor a spus că, la Astana - capitala Kazahstanului - a avut întâlniri cu mai mulţi reprezentanţi ai unor firme din Kazahstan cărora le-a prezentat oferta economică a judeţului şi a discutat despre investiţii în agricultură bio şi exploatarea resurselor energetice.
''Avem importante resurse de gaz metan care pot fi exploatate'', a spus Nechifor.
El a subliniat că în ceea ce priveşte gazele de şist din perimetrul Climăuţi nu există cantităţi importante care să justifice investiţii majore, dar în judeţ sunt rezerve de gaze naturale ce ar putea fi exploatate şi incluse în coşul naţional.
Totodată, Nechifor a spus că, în ceea ce priveşte energia regenerabilă, judeţul Suceava are potenţial energetic atât eolian, cât şi solar, exprimându-şi regretul că francezii de la Filasa nu au început lucrările pentru parcurile eoliene.
''Povestea cu Filasa este că nu au făcut nimic, din păcate. Nu am avut discuţii cu Filasa, pare un lucru în ceaţă'', a spus Nechifor.

Firma franceză Filasa care, în noiembrie 2011, a anunţat o investiţie de 780 de milioane de euro în 12 parcuri eoliene din nouă localităţi din judeţul Suceava, ce urmau să fie construite începând din septembrie 2012, a amânat punerea în aplicare a proiectului după ce a fost nevoită să renunţe la furnizorul de turbine eoliene. Filasa a construit în comuna Ciprian Porumbescu zece clădiri pentru birouri administrative.
''Trebuie să accelerăm dezvoltarea agriculturii şi independenţa energetică'', a spus Nechifor, după întoarcerea de la Forumul Economic Mondial de la Astana. El a precizat că a făcut parte din delegaţia României la Forumul Economic Mondial de la Astana, la care au participat aproximativ nouă mii de persoane din 130 de ţări, discuţiile fiind focalizate criza europeană şi zona euro ''ce constituie o frână majoră în dezvoltarea mondială''. Totodată, Nechifor a spus că dezbaterile au evidenţiat faptul că politica de austeritate din Europa a fost cea care a creat probleme şi a adâncit criza şi că se aşteaptă soluţii din partea Uniunii Europene.

Potrivit lui Nechifor, una dintre concluziile discuţiilor de la Astana relevă faptul că două dintre soluţiile pentru creştere economică le reprezintă independenţa energetică şi dezvoltarea agriculturii, în condiţiile în care se prefigurează, în 20 - 25 de ani, o criză mondială a apei şi a alimentelor.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus