Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Cluj: Hrană sănătoasă direct de la ţărani

traditionale-1
Clujenii interesaţi să îşi asigure o sursă de hrană sănătoasă, direct de la ţărani, sunt invitaţi, joi, 7 martie, la Librăria Cărtureşti, la prezentarea celui de-al treilea parteneriat al Asociaţiei pentru Susţinerea Agriculturii Ţărăneşti (ASAT) - promotor de parteneriate locale de solidaritate între consumatori din mediul urban şi mici producători.

ASAT este un proiect dezvoltat în România din 2008, prin care au fost create parteneriate între consumatori şi mici producători agricoli din ţară, în scopul susţinerii agriculturii naturale.
Parteneriatul local de solidaritate între micii producători agricoli şi consumatori este un angajament reciproc. Mai multe familii susţin o gospodărie agricolă, retribuind echitabil şi corect munca legumicultorului şi crescătorului de animale, care le garantează o producţie naturală, o hrană sănătoasă.
Familiile şi producătorul agricol de proximitate se înţeleg asupra preţului echitabil achitat pentru un coş săptămânal de produse locale - legume, fructe, ouă, lapte, etc. - pe care îl ridică regulat, pe durata unui întreg sezon, de obicei săptămânal, timp de opt luni pe an. Înţelegerea se face la sfârşitul toamnei, pentru sezonul următor. Pentru a creşte autonomia micului producător şi a ţine costurile sub control, grupul de consumatori plăteşte, în avans, o parte din abonament, iar cu banii astfel strânşi agricultorul acoperă costurile pregătirii producţiei din anul următor.

Preţul unui abonament se construieşte pe baza unui calcul transparent şi are în vedere o retribuţie echitabilă pentru munca micului producător agricol. Costul unui abonament anual este fix, pentru că nu este nu este obţinut prin corelaţie cu piaţa, ci reflectă costurile reale implicate de agricultura naturală.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus