Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Caraş-Severin: Agricultorii din Valea Caraşului spun că seceta le compromite culturile

seceta-1
Agricultorii din zona Văii Caraşului se plâng de faptul că se confruntă cu seceta după ce în zonă nu a mai plouat de mai bine de o lună şi aproape toate culturile din grădinile oamenilor sunt compromise.

Terenurile agricole sunt uscate, iar pământul este peitrificat. În grădini, legumele nu au răsărit decât foarte rar, iar în câmp, totul este compromis şi oamenii cred că toată munca lor a fost în zadar.
Sătenii spun că au arat şi au semănat la timp, dar din cauză că nu a plouat de mai bine de o lună, totul a răsărit foarte puţin şi rar. În condiţiile în care bani de irigaţii nu sunt, practic pierderile sunt de 100%.
Specialiştii încearcă să dea unele sfaturi agricultorilor, însă, în lipsa unor sisteme de irigaţii, singura salvare mai poate veni doar de la natură.
Directorul Camerei Agricole Caraş-Severin, Pavel Nefir, susţine că este absolut necesară pregătirea terenului pentru culturile de primăvară, care nu trebuie făcută la prea mare adâncime, pentru ca sămânţa să se poate bucura de aportul freatic din adâncimea solului şi să germineze rapid.
“Am întâlnit multe situaţii, în câmp, unde pregătirea terenului s-a făcut pe adâncime prea mare, iar acest lucru a dus la eliminarea apei din sol, iar culturile nu au mai răsărit. Din păcate, acolo unde nu s-a lucrat bine, nu putem face altceva, decât să aşteptăm ploaia”, a declarat Pavel Nefir.
Având în vedere că, în ultimii ani, ne confruntăm cu seceta, în prima parte a verii, există o soluţie pentru legumicultori, şi anume, înfiinţarea mai multor culturi încă din toamnă.
“Mă gândesc aici, la culturile de morcov, de pătrunjel, de păstârnac, de ţelină, de sfeclă roşie sau spanac, la culturile de usturoi şi ceapă. Aceste seminţe rezistă peste iarnă în sol, iar primăvara, devreme, când dau temperaturile pozitive, cum este şi umezeală atunci, oferă condiţii foarte bune pentru germinare şi pentru dezvoltarea acestor culturi”, explică Ştefan Pârvulescu, consultant la Camera Agricolă Caraş-Severin.
Din cauza vremii nefavorabile, de la începutul primăverii, în Caraş-Severin au rămas şi suprafeţe neînsămânţate.

“În primăvara acestui an, la ovăz, dintr-un program de 1.627 de hectare s-au realizat 1.304 hectare, la orzoaica de primăvară, din 156 hectare, s-au realizat doar zece hectare, iar la porumbul boabe, din 35.140 hectare, s-au însămânţat 26 mii 702 hectare. De asemenea, la floarea soarelui, dintr-un program de 6.417 ha, s-au realizat 4.669 ha, în timp ce la legume, chiar dacă s-au însămânţat 2.200 ha, din cauza condiţiilor meteo, gradul de răsărire e foarte redus”, a afirmat Mariana Brujan, din partea Direcţiei pentru Agricultură Caraş-Severin.
Seceta a creat probleme şi anul trecut. În 2012, cea mai grav afectată, la nivelul judeţului Caraş-Severin, a fost producţia de porumb.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus