Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Brăila: Peste 2.000 de hectare de terenuri agricole afectate de băltiri

inundatii-1
Peste 2.000 de hectare de terenuri agricole din judeţul Brăila sunt afectate de băltiri, iar Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, întrunit în şedinţă extraordinară, a decis pornirea a 27 pompe de desecare, pentru evacuarea apei de pe aceste suprafeţe.

"Sunt 2.200 hectare afectate de luciu de apă. Sunt pornite staţiile de desecare ale ANIF, iar statistica arată că suprafaţa afectată se va reduce cu o sută de hectare pe zi. Prognoza meteo nu indică precipitaţii, aşa că suntem optimişti că vom intra în normalitate", a declarat subprefectul de Brăila, Cătălin Grosu.
De asemenea, digul care apără Insula Mare a Brăilei (IMB) este monitorizat în permanenţă, pentru a se interveni în regim de urgenţă în momentul în care apar grifoane, fenomen extrem de periculos, ce poate duce la slăbirea structurii de rezistenţă a acestuia.
Nivelul Dunării se îndreaptă în judeţul Brăila spre cota de inundaţie, iar digurile, inclusiv cel din IMB, au intrat în faza a III-a de apărare, având apa urcată până la jumătatea taluzului.
"Este o monitorizare permanentă, mai ales în Insula Mare a Brăilei, acolo sunt problemele cele mai mari. Se face consolidare, supraînălţare, au fost 27 de grifoane descoperite, care au fost neutralizate în ultimele zile cu saci de nisip cu folie specială. Acum totul este sub control", a precizat subprefectul Cătălin Grosu.
Potrivit directorului Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Brăila, Adrian Turiac, deocamdată situaţia este sub control, atât pe sectoarele de dig care apără Insula Mare, cât şi pe cele dinspre terasa Brăilei, dar situaţia s-ar putea complica spre sfârşitul acestei săptămâni, când se aşteaptă o viitură ce va face ca la Brăila să fie depăşită cota de inundaţie, de 610 cm.

În localităţile din sudul Insulei Mari a Brăilei, respectiv comunele Măraşu şi Frecăţei, se află peste 5.000 de locuitori. Istoricul Dunării la Brăila a fost în data de 26 aprilie 2006, când s-a înregistrat o cotă de 699 cm şi un debit de 15.000 mc/s.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus