Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

INS: Numărul bovinelor şi păsărilor sacrificate, în scădere în 2012

vaci-4
Numărul total de animale şi de păsări sacrificate în anul 2012, faţă de 2011, a scăzut la bovine şi păsări, dar a crescut la porcine, ovine şi caprine, în timp ce greutatea acestora în carcasă a înregistrat o creştere la toate speciile, arată datele provizorii publicate, joi, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Astfel, numărul total de bovine sacrificate a scăzut cu 5,9%, în 2012, comparativ cu 2011, până la 707.000 capete, iar greutatea lor în carcasă a crescut cu 9,5%, totalizând 114.464 tone. Sacrificările de bovine în unităţile industriale specializate au crescut, atât din punct de vedere al numărului de capete sacrificate, cu 5,4%, cât şi al greutăţii în carcasă, cu 2,7%.
Numărul total de porcine sacrificate şi greutatea lor în carcasă au crescut cu 10%, respectiv cu 4,1%. În unităţile industriale specializate, numărul de porcine sacrificate şi greutatea lor în carcasă au crescut cu 6,7%, respectiv cu 7,1% . În 2012 s-au sacrificat 5,362 milioane porcine, iar greutatea în carcasă a fost de 442.942 tone.
În 2012, numărul total de ovine şi caprine sacrificate şi greutatea în carcasă a acestora au crescut cu 16,6%,(7,24 milioane capete), respectiv cu 51,2% (74.543 tone). Tăierile în unităţile industriale specializate au scăzut, atât din punct de vedere al numărului de capete sacrificate cu 49,7%, cât şi al greutăţii în carcasă, cu 45,4%.
În ceea ce priveşte numărul total al păsărilor sacrificate, acesta a scăzut cu 0,4% anul trecut până la 226,47 milioane capete, iar greutatea în carcasă a acestora a crescut cu 1,9%, totalizând 351.704 tone. În unităţile industriale specializate s-au înregistrat creşteri, cu 9,0% la numărul păsărilor sacrificate şi cu 6,8% la greutatea în carcasă.
În decembrie 2012, numărul total de bovine sacrificate şi greutatea lor în carcasă au scăzut cu 5,1%, respectiv cu 8,9%. În unităţile industriale specializate numărul de bovine sacrificate a crescut cu 8,3%, iar greutatea în carcasă acestora a scăzut cu 1,4%. În luna decembrie 2012, sacrificările de bovine în unităţile industriale specializate au avut o pondere de 17,3% în totalul bovinelor sacrificate.
Potrivit datelor INS, numărul total de porcine sacrificate şi greutatea lor în carcasă au scăzut cu 7,4%, respectiv 4,4%. Sacrificările de porcine în unităţile industriale specializate au avut o pondere de 25,5% în totalul porcinelor sacrificate în luna decembrie. În unităţile industriale specializate numărul de porcine sacrificate şi greutatea lor în carcasă au crescut cu 11,9%, respectiv cu 16,1%.
Numărul total de ovine şi caprine sacrificate şi greutatea lor în carcasă au crescut cu 65,7%, respectiv cu 77,6%. Tăierile în unităţile industriale specializate au crescut cu 5,9%, iar greutatea lor în carcasă a scăzut cu 4,6%. Sacrificărilor de ovine şi caprine în unităţile industriale specializate au avut o pordere 5 în totalul ovinelor şi caprinelor sacrificate.
Numărul total al păsărilor sacrificate şi greutatea în carcasă a acestora au crescut cu 1,1%, respectiv cu 1,2%. În unităţile industriale specializate s-a realizat 80% din totalul tăierilor de păsări. Sacrificările în acest tip de unităţi au înregistrat creşteri la numărul de păsări sacrificate cu 1,1%, iar greutatea lor în carcasă a scăzut cu 0,1%.
În lunile analizate greutatea medie în carcasă la principalele specii de animale prezintă uşoare oscilaţii. În perioada decembrie 2011 - decembrie 2012, cele mai mari creşteri ale greutăţii în carcasă sau înregistrat în luna decembrie la porcine şi în luna aprilie la ovine şi caprine, când au loc sacrificările tradiţionale de porci şi miei ocazionate de sărbătorile de Crăciun şi Paşte.
Datele INS au la bază statistică lunară pentru unităţile industriale specializate (abatoare), care furnizează date privind producţia de carne de animale şi păsări (numărul de capete sacrificate, greutatea în viu şi greutatea în carcasă a acestora), în conformitate cu Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului privind statisticile referitoare la efectivele de animale şi la carne.
Cercetarea este de tip exhaustiv, iar datele se colectează de la circa 250 de operatori economici, adresându-se tuturor întreprinderilor din ţară care au activitate principală sau secundară 'Producţia şi conservarea cărnii' şi “Prelucrarea şi conservarea cărnii de pasăre”.

Estimările provizorii ale sacrificărilor din afara abatoarelor au fost realizate de către specialiştii direcţiilor agricole judeţene ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.


Înapoi la știri

blog comments powered by Disqus