Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Braşov: Peste 700 de proiecte de investiţii contractate în judeţ prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală

sat-romanesc-1
Caravana Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) a ajuns joi în Braşov şi timp de câteva zile se va deplasa în toate localităţile judeţului pentru a informa la faţa locului pe toţi cei care doresc să acceseze fonduri pentru dezvoltarea localităţilor, cum să facă să-şi ducă proiectele la capăt cu succes, iar viitorilor beneficiari ce au de făcut pentru a accesa fonduri prin PNDR.

Şeful Oficiului Judeţean de Plăţi, Dezvoltare Durabilă şi Pescuit Braşov, Nicoleta Buta, a declarat că, prin intermediul Caravanei, oamenii vor afla mai multe lucruri şi detalii despre faptul că prin intermediul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală se pot finanţa investiţii extrem de diverse pentru zona rurală dar nu numai.
"Se pot finanţa atât investiţii în promovarea tradiţiilor româneşti cum este cazul comunei Şinca Nouă care a cumpărat instrumente populare pentru tineri pentru a promova tradiţiile din comună dar se pot finanţa şi investiţii în infrastructura rurală de care comunităţile mici au mare nevoie.
De asemenea se pot finanţa ferme agricole sau zootehnice, construirea de pensiuni turistice, instalarea fermierilor tineri care se întorc acasă pentru a lucra pământul.. Există foarte multe oportunităţi pentru ca statul românesc să-şi păstreze tradiţiile lui atât de frumoase, dar şi să se dezvolte şi să devină sat european", a spus Nicoleta Buta.
Prin PNDR, în judeţul Braşov s-au construit în perioada 2008-2013, 100 de pensiuni, proiecte în valoare de aproape 30 de milioane de euro, s-au achiziţionat utilaje pentru agricultură, s-au dezvoltat mici afaceri în mediul rural de care comunitatea avea nevoie.

În total, în perioada 2008-2013 au fost contractate în judeţul Braşov peste 700 de proiecte de investiţii, în valoare de 200 de milioane de euro. În ultima sesiune de depuneri de proiecte care s-a încheiat la 1 martie, la Oficiul Judeţean de Plăţi Dezvoltare Durabilă şi Pescuit Braşov, 32 de potenţiali beneficiari şi-au încercat şansa de a contracta un proiect cu bani europeni pentru modernizarea exploataţiilor agricole vegetale şi animale, şi pentru creşterea valorii adăugate produselor agricole şi forestiere. S-au depus proiecte în valoare de peste 48 de milioane de euro,din care 22 de milioane de euro reprezintă ajutorul public nerambursabil.
"Ne dorim de asemenea ca prin viitoare alocare financiară din perioada 2014-2020 să continuăm transformarea satului românesc în locul în care tinerii se vor întoarce pentru a face agricultură şi mică industrie locală. Dacă ţinem cont că în ultimii patru ani, numărul fermierilor din judeţul Braşov a crescut cu 7 procente, avem certitudinea că toate aceste dorinţe ale noastre sunt cu adevărat posibile", a mai spus Nicoleta Buta.
Şi subprefectul Ana Fleşeriu a declarat că scopul Caravanei este de a informa în primul rând.
"În al doilea rând, ar trebui şi să sperăm să încurajeze atât producătorii români, agricultorii, cât şi autorităţile locale să nu stea deoparte faţă de proiectele europene, să le acceseze să fie conştienţi că fără acest ajutor nu vor putea dezvolta agricultura şi nu se va ajunge acolo unde ne dorim cu toţii, ca satul românesc să fie pus în valoare", a spus Ana Fleşeriu.

De la demararea Programului Naţional de Dezvoltare Rurală în anul 2008, Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit a gestionat 140.808 cereri de finanţare, în valoare de peste 17,91 miliarde de euro. Până la această dată au fost selectate pentru a primi finanţare nerambursabilă 68.183 de proiecte în sumă de 5,7 miliarde de euro, ceea ce reprezintă un grad de angajare de 77% a fondurilor publice disponibile finanţare a Uniunii Europene şi cofinanţarea Guvernului României, potrivit unui comunicat remis de Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit.

Caravana PNDR a fost din 13 martie şi până acum în 1.400 de localităţi, numărul acestora ajungând la finalul programului, la 3.280 de localităţi din toată ţara, a spus Simona Bartiş, coordonator regional al evenimentului.
Cu ocazia prezentării Caravanei PNDR, în Piaţa Sfatului, două ansambluri de dansatori din comuna Şinca Nouă au susţinut un program artistic acompaniaţi fiind de instrumentele cumpărate prin proiectul accesat pe măsura 322 privind "Renovarea şi dezvoltarea satelor”.


Înapoi la știri

blog comments powered by Disqus