Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Harghita: Fermierii nu se înghesuie să depună cereri pentru subvenţia pe suprafaţă

teren-4
Fermierii harghiteni nu se înghesuie să depună cereri cereri pentru acordarea subvenţiei pentru suprafaţă, ritmul preluării documentelor fiind sub aşteptările oficialilor de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA).

Şeful APIA Harghita, Haschi Andras, a declarat că în primele zece zile de la începerea acţiunii au fost preluate aproximativ 600 de cereri, în condiţiile în care se aştepta depunerea a 2000 de astfel de documente. Potrivit sursei citate, experienţa anilor trecuţi arată că harghitenii încep să depună cererile pentru acordarea subvenţiei în a doua parte a perioadei.
“Am început să preluăm la 1 martie. (...) Nu pot să spun că mergem într-un ritm foarte bun. Din păcate, până în momentul acesta, s-au preluat în Harghita doar 600 de cereri şi conform planului ar trebui să fim undeva la vreo 2000 de cereri, dar asta în Harghita aşa se întâmplă. Din păcate, pornim mai greu la drum dar, în general, ajungem primii la sosire”, a declarat Haschi Andras.
Acesta a explicat că încă din 2007, primul an de acordare a subvenţiei, APIA Harghita a avut o colaborare foarte bună cu primăriile şi composesoratele din judeţ, iar cererile se preiau în fiecare comună, evitându-se cozile la sediul instituţiei şi deplasarea fermierilor la Miercurea Ciuc. Fermierii sunt înştiinţaţi prin scrisori, prin telefon sau personal să se prezinte la centrele din comună pentru depunerea actelor.
Potrivit şefului APIA Harghita se aşteaptă, la fel ca în anii anteriori, depunerea a circa 30 mii de cereri, care însumează o suprafaţă de 200 mii de hectare şi o sumă de aproximativ 52 de milioane de Euro, în care sunt adunate atât subvenţia pe suprafaţă cât şi cele pentru agromediu sau pentru zona montană defavorizată.

Termenul limită pentru depunerea cererilor pentru subvenţia pe suprafaţă este 15 Mai, cu o prelungire de 25 zile, perioadă în care se aplică o sancţiune de un procent pentru fiecare zi de întârziere.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus