Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Brăila: Patru mii de hectare de culturi inundate în Insula Mare; paguba este de patru milioane de euro

inundatii-1
Patru mii de hectare de culturi agricole sunt inundate în Insula Mare a Brăilei (IMB), cea mai mare exploataţie agricolă din Europa, din cauza infiltrării apei Dunării prin digurile care protejează Insula, iar pagubele estimate de arendaşul IMB, omul de afaceri Culiţă Tărâţă, se ridică la patru milioane de euro.
“Sunt 4.000 de hectare de culturi agricole de toamnă de grâu, orz, rapiţă, care se sufocă din cauza apei. Pagubele sunt în jur de patru milioane de euro. Acţionăm pe diguri cu 400 de oameni şi cu utilaje pentru pomparea apei înapoi în Dunărea. Este singura soluţie tehnică pe care o putem pune în aplicare. Pentru că Insula Mare este cu 1,5 metri sub nivelul Dunării, apa a ajuns în zona cultivată pe principiul vaselor comunicante. În această situaţie, digurile doar previn inundarea totală a Insulei. O soluţie ar fi preluarea apei în vechile canale de irigaţii, acum colmatate, şi pomparea ei de acolo. Am cerut la Ministerul Agriculturii să preluăm aceste canale, însă am fost refuzaţi”, a declarat Culită Tărâţă.
Digurile din Insula Mare a Brăilei au fost supraînălţate cu 25.000 de metri cubi de pământ, pentru a preveni efectele unor inundaţii, în cazul în care Dunărea ar depăşi lucrările de îndiguire, după cum a declarat directorul SC Agricost, arendaşul IMB, Lucian Buzdugan.
Potrivit directorului Buzdugan, lucrările de supraînălţare a digurilor au început în urmă cu o lună de zile şi s-a acţionat cu 50 de tractoare cu 50 de remorci, şapte buldoexcavatoare, patru gredere, două screpere, special cumpărate pentru această operaţiune, şi cu 400 de oameni, care au realizat manual sau mecanic această acţiune.
“De o lună de zile ne pregătim pentru situaţia aceasta, pe care o prefiguram. Am acţionat cu 50 de tractoare cu 50 de remorci, cu care am transportat până acum în jur de 25.000 de metri cubi de pământ. Cu acest pământ am creat o banchetă pe dig, care să asigure o protecţie în zonele cu probleme de minim 30 de centimetri faţă de nivelul care a fost în 2010. Am achiziţionat şi două screpere performante, cu care supraînălţăm digurile, operaţie mult mai facilă, dar care ne-a costat foarte mult”, a declarat Buzdugan.

SC Agricost are în exploatare, în baza unui contract de arendă încheiat cu Agenţia Domeniilor Statului, 70.000 de hectare de teren agricol în IMB, din care 55.682 de hectare de teren arabil.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus