Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

CE solicită României returnarea a 17,7 milioane de euro pentru deficienţe în gestionarea fondurilor PAC

euro2
Comisia Europeană (CE) a solicitat marţi returnarea sumei totale de 414 milioane de euro de la statele membre, reprezentând fonduri din cadrul politicii agricole a UE cheltuite în mod incorect de statele membre. Din această sumă, României îi sunt imputate 17,7 milioane de euro pentru diverse deficienţe în controale şi în aplicarea de sancţiuni, din care s-au recuperat deja circa 2,2 milioane de euro.

Statele membre sunt responsabile cu efectuarea plăţilor şi cu verificarea cheltuielilor efectuate în cadrul politicii agricole comune (PAC), iar CE are obligaţia de a se asigura că acestea au utilizat fondurile în mod corect. Banii revin la bugetul UE deoarece nu au fost respectate reglementările UE sau pentru că procedurile de control al cheltuielilor agricole au fost necorespunzătoare. Întrucât unele dintre sume au fost deja recuperate de la statele membre, în prezent ar mai urma să fie returnate aproximativ 393 milioane de euro.
În conformitate cu decizia CE, vor fi recuperate fonduri de la 22 de state membre - Belgia, Bulgaria, Republica Cehă, Danemarca, Germania, Irlanda, Grecia, Spania, Franţa, Italia, Cipru, Lituania, Ungaria, Malta, Olanda, Polonia, România, Slovenia, Slovacia, Finlanda, Suedia şi Marea Britanie.
Cele mai mari corecţii aplicate, în valoare de 111,7 milioane de euro, vizează Marea Britanie, pentru deficienţe în ceea ce priveşte sistemele de identificare a parcelelor agricole şi de informaţii geografice, prelucrarea cererilor, controalele administrative încrucişate şi controalele la faţa locului referitoare la ajutoarele pe suprafaţă. Marea Britanie este însă vizată în total de cinci seturi de corecţii, care ridică suma care ar urma să fie recuperată de CE cu încă circa 27 de milioane de euro.

În cazul României, CE solicită recuperarea a 12,5 milioane de euro pentru deficienţe ale controalelor privind eligibilitatea şi cheltuielile beneficiarilor, precum şi pentru deficienţe în aplicarea de sancţiuni în cadrul măsurii 'modernizarea exploataţiilor agricole' din cadrul Fondului european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR).
De asemenea, în cazul României s-au propus corecţii financiare pentru controale incomplete privind parcelele şi registrele, în valoare de 5,2 milioane de euro, care ar urma să aibă însă un impact financiar net de 2,96 milioane de euro. Nu în ultimul rând s-a propus o corecţie pentru întârzierea plăţilor, în valoare de 83.000 de euro, care deja a fost recuperată de executivul comunitar.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus