Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Traian Băsescu: Ar trebui să vindem tot atâta pământ cât ne-au vândut alţii nouă

teren-5
Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi că românii ar trebui să vândă tot atâta pământ cât le-au vândut alţii lor iar Preşedinţia, Guvernul şi Parlamentul au obligaţia să găsească soluţia de a-i credita pe agricultorii români în condiţii avantajoase, pentru a-şi păstra terenurile agricole.

"Foarte curând, prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeană, străinii vor putea cumpăra pământ în România. Eu nu spun să nu cumpere, dar spun, pe de altă parte, că ar trebui să vindem tot atâta pământ cât ne-au vândut alţii nouă şi, pe de altă parte, avem obligaţia, Preşedinţie, Guvern, Parlament, să găsim soluţia de a-i credita pe agricultorii români în condiţii avantajoase, în aşa fel încât ei să poată fi cei care cumpără pământul. Avem nevoie şi de o agenţie a statului care, atunci când omul vrea să vândă pământul neapărat, să-l poată cumpăra şi să-l scoată la vânzare în condiţii în care statul va stabili că se încadrează în politica agricolă a României", a spus Băsescu, la expoziţia "AgriPlanta - RomAgroTec 2013" de la Fundulea, în judeţul Călăraşi.
El a adăugat că a fi în Uniunea Europeană nu înseamnă a nu avea reguli naţionale iar "o uzină de maşini azi e aici, mâine se mută în Maroc, o fabrică textilă se delocalizează şi se duce către est", dar ce nu se poate delocaliza este pământul.
"Acesta este cel care ne garantează şi bunăstarea, nu numai hrana, bunăstarea, acesta, pământul, agricultura, turismul, frumuseţile ţării sunt lucruri care nu se pot delocaliza. Cum avem grijă de ele şi cum le valorificăm, ne construim practic garanţia, liniile de forţă ale viitorului acestei naţiuni. Alături de educaţie şi sănătate, ceea ce ne-a dat Dumnezeu nu poate fi delocalizat. Numai ce e făcut de mâna omului se poate delocaliza", a afirmat Băsescu, cerându-le celor prezenţi la expoziţie să aibă grijă de pământ.
"Şi v-aş da un exemplu de superperformanţă în agricultură: viticultura. În câţiva ani, datorită investiţiilor făcute, a banilor de la Uniunea Europeană, am reuşit să ajungem la un nivel extrem de ridicat, din punct de vedere calitativ, dar şi cantitativ, în viticultură. La fel, se poate întâmpla în toate sectoarele agriculturii, cu condiţia să ne stabilim corect priorităţile", a subliniat preşedintele.

Traian Băsescu a vizitat majoritatea standurilor din cadrul expoziţiei, cele mai multe cu maşini agricole, iar la unul dintre aceste standuri el s-a urcat într-un tractor vechi, fabricat în 1960.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus