Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Autoritatea Europeană pentru Securitatea Alimentară: aviz negativ insecticidului Fipronil, considerat nociv pentru albine

albina-1
Autoritatea Europeană pentru Securitatea Alimentară (EFSA) a dat, luni, aviz negativ folosirii insecticidului Fipronil, fabricat de compania germană BASF, întrucât utilizarea sa poate fi nocivă pentru albine, informează AFP.

Potrivit sursei citate, doar cinci ţări din UE folosesc încă acest insecticid pentru tratarea seminţelor de porumb: Spania, Ungaria, Bulgaria, Republica Cehă şi Slovacia. El este, de asemenea, folosit în Belgia, România şi Olanda, dar pentru alte culturi. Franţa a interzis utilizarea lui în 2005.
Comisia Europeană a cerut avizul EFSA, în august 2012, în legătură cu acest insecticid.
Grupul BASF are la dispoziţie trei săptămâni - până pe 14 iunie - să răspundă acestui aviz.
Ulterior, Comisia Europeană va prezenta cazul Fipronil unui comitet de experţi ai UE pentru o decizie finală, pe 15 sau 16 iulie, transmite AFP, care citează serviciul comisarului european pentru sănătate şi protecţia consumatorilor, Tonio Borg.
Comisia Europeană a decis deja, la 24 mai, să resticţioneze, începând cu data de 1 decembrie 2013, utilizarea a trei pesticide din familia neonicotinoidelor identificate drept nocive pentru populaţia de albine. Resticţia, care va fi revizuită în termen de cel mult de doi ani, vizează pesticidele utilizate la tratarea plantelor şi a cerealelor care atrag albinele şi polenizatorii, a informat executivul comunitar într-un comunicat. Cele trei neonicotinoide sunt clotianidin, imidacloprid şi tiametoxam.
În urma studiilor efectuate, s-a stabilit că pesticidele sunt unul dintre factorii care ar fi putea fi răspunzători de scăderea numărului de albine. Printre ceilalţi factori se numără paraziţii şi alţi agenţi patogeni, lipsa de medicamente veterinare sau, uneori, utilizarea abuzivă a acestora, managementul apicol şi factorii de mediu, precum lipsa hranei şi a habitatelor, dar şi schimbările climatice, preciza CE în comunicatul său de presă din 24 mai.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus