Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Ministrul Agriculturii: Alocăm 198 de milioane de euro pentru reabilitarea livezilor şi înfiinţarea altora noi

daniel-constantin-4
Sectorul pomicol din România reprezintă una dintre priorităţi pentru perioada 2014 - 2020, suma totală alocată pentru reabilitarea livezilor şi înfiinţarea altora noi cifrându-se la 198 de milioane de euro, a declarat, joi ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.

"În viitorul PNDR, vom avea un program complex pentru zona de pomicultură cu o alocare generală de aproape 200 de milioane de euro. Efectele pe care le dorim sunt de reabilitare a livezilor existente pe un program de reconversie şi replantare de noi livezi similar cu cel din viticultură. De asemenea, prin fondurile alocate procesării, vom gândi proiecte integrate nu numai pentru partea de livezi, ci şi de colectare şi de procesare a produselor respective pentru a avea valoare adăugată", a spus Constantin.
Obiectivul MADR este ca, până în anul 2020, România să atingă o suprafaţă de 200.000 de hectare cu livezi, de la 140.000 hectare în prezent.
Patrimoniul pomicol românesc ocupă în prezent suprafaţa de 142.200 hectare, în continuă scădere în ultimii cinci ani, de la 207.000 hectare. Lipsa investiţiilor în domeniu a adus multe livezi în declin şi paragină.
Potrivit datelor MADR, producţia totală de fructe în anul 2012 a fost de 1,1 milioane de tone, cele mai importante fiind producţiile de mere - 462.900 tone, şi de prune - 424.000 tone.
Producţia internă asigură 70% din necesarul de consum cifrat la 1,4 milioane de tone.

Anul trecut, România a importat în jur de 127.646 tone şi a exportat doar 22.000 de tone.
Specialiştii din pomicultură afirmă că producţia de fructe realizată în România nu reflectă potenţialul real al ţării, principalele cauze fiind determinate de faptul că 90% din fermele existente sunt sub trei hectare, când ar trebui să existe ferme viabile de 10 - 20 de hectare, acestea fiind în prezent administrate de producători persoane fizice.
De asemenea, există un grad redus de dotare a exploataţiilor cu mijloace tehnice moderne de producţie şi recoltare.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus