Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Industria plantelor medicinale şi aromatice - cifră de afaceri de aproape un miliarde de euro anual

plante-medicinale-1
Industria plantelor medicinale şi aromatice din România atinge o cifră de afaceri cumulată de aproape un miliard de euro anual. Însă, pe fondul creşterii cererii, piaţa s-ar putea dubla rapid, scrie publicaţia Capital.

Cultivarea plantelor medicinale şi aromatice, procesarea acestora şi producerea de ceaiuri, cosmetice, produse farmaceutice şi diverse suplimente alimentare a devenit în ultimii ani o afacere banoasă, dovadă fiind puzderia de magazine de produse naturiste apărute în toată ţara. Iar potenţialul natural al României este imens: din totalul celor 3.700 de specii de plante care cresc aici, flora medicinala este reprezentata de 800 de specii, dintre care 283 au proprietăţi terapeutice certe.
Dacă înainte de 1990 exista în acest domeniu o singura întreprindere, evident, cu capital de stat, anume Plafar, în prezent există zeci de societăţi private care se ocupa de cultivarea, procesarea şi valorificarea plantelor medicinale şi aromatice.
De asemenea, s-au format asociaţii şi grupuri de producători, principala organizaţie a producătorilor şi prelucratorilor de plante medicinale şi aromatice din România fiind Patronatul 'Planta Romanica'. Acesta reuneşte 25 de firme, printre care Hofigal Bucureşti, Exhelios Timişoara, Dacia Plant Sebeş etc. Nu exista date oficiale exacte, dar în domeniu se vehiculează o cifră de afaceri anuală de circa 800-900 de milioane de euro.

Una dintre cele mai cunoscute mărci de produse homeopate, gemoderivate şi fitoterapice galenice din România este Hofigal Bucureşti. Înfiinţată în 1990 de inginerul chimist Stefan Manea, firma Hofigal era la început o afacere mica, de familie, producea şi vindea doar două-trei produse, din plante cultivate pe un mic teren agricol.
“Am pornit de jos, cum se spune, la începutul anilor ‘90, dar, încet-încet, ne-am extins activitatea, am achiziţionat sau concesionat mai multe terenuri, ne-am creat propria noastră baza de seminţe, precum şi propria tehnologie şi capacităţile de procesare. Astfel, am ajuns azi să cultivăm materia prima pe 35 de hectare şi să realizăm peste 450 de produse, cu aproximativ 500 de angajaţi”, spune Ştefan Manea.
Hofigal produce şi comercializează o gamă largă de produse din plante medicinale şi aromatice, medicamente, suplimente alimentare, cosmetice şi substanţe farmaceutice. În anul 2003, firma a deschis un centru de terapie naturala la Breaza, în judeţul Prahova (sud), iar în 2006 a deschis în Bucuresti centrul medical 'Hofimed', unde se folosesc metode de diagnostic şi tratament care contribuie la stimularea forţelor proprii de refacere şi autovindecare a organismului.
“Toate materiile prime active le obţinem în condiţii controlate, în cadrul unei agriculturi strict ecologice”, a precizat pentru Capital patronul firmei Hofigal.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus