Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Valeriu Steriu: Raportul privind strategia pe agricultură va fi publicat pe 30 iunie

camp-7
Comisia prezindenţială pentru agricultură va publica pe 30 iunie un raport asupra viziunii unei strategii pe termen mediu şi lung pentru agricultură, a declarat, marţi, Valeriu Steriu, şeful Comisiei prezidenţiale pentru agricultură.

"30 iunie este termen final pentru a prezenta un raport şi este un termen pe care îl vom respecta. Comisia Prezidenţială pentru Agricultură va publica pe 30 iunie, pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale, un raport asupra viziunii unei strategii pe termen mediu şi lung pentru agricultură, evident şi cu obiective pe termen scurt. Această viziune este pornită în urmă cu mai mulţi ani, în anul 2009, dar în mod real din 2011, după publicarea propunerilor Comisiei Europene din octombrie când am avut o bază de plecare şi am ştiut pe ce bani va sta România în următorii 7 ani", a spus Steriu.
Acesta a precizat că raportul pe care îl vor prezenta a fost realizat numai pe evaluări tehnice, fără influenţe şi poziţii politice.

"Împreună cu cei 28 de colegi, am reuşit să formulăm atât o evaluare a stării actuale a agriculturii cât şi o viziune şi o analiză a priorităţilor şi a perspectivelor, pentru că sunt multe elemente de decizie pe care o Comisie prezidenţială nu are cum să le influenţeze dar poate face recomandări. Decidenţii, respectiv legislativul şi executivul, pot ţine cont de opiniile prezentate de o Comisie prezidenţială formată în totalitate de tehnicieni. În echipa pe care am coordonat-o nu am avut niciun fel de poziţie politică pentru că toate evaluările au fost pur tehnice", a menţionat şeful Comisiei.
Elementele incluse în acest raport vizează optimizarea folosirii terenurilor, a celor degradate pentru energie, iar a celor agricole pentru hrană, reabilitarea sectorului de irigaţii, dar şi subiectul legat de Organismele Modificate Genetic (OMG).

"Un alt subiect pe care toată lumea aşteaptă să-l analizeze, unul foarte delicat, mai mult pentru politicieni decât pentru tehnicieni este cel al OMG-urilor, pentru că avem un potenţial fantastic pentru soia modificată genetic, dar în egală măsură un potenţial pentru producţia bio", a menţionat Valeriu Steriu.
Soluţii şi costuri pentru comasare terenurilor, întinerirea populaţiei rurale, asigurarea consultanţei agricole, pensiile viitorilor fermieri, confortul din mediul rural dar şi vânzarea terenurilor agricole pentru străini sunt alte elemente abordate în raportul Comisiei prezidenţiale.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, participă marţi la reuniunea privind dezvoltarea sectorului agricol românesc pe termen lung, în cadrul căreia au loc consultări cu reprezentanţi ai Comisiei Prezidenţiale pentru Agricultură.
Întâlnirea face parte din seria de consultări iniţiată de şeful MADR, iar concluziile desprinse pe marginea acestor reuniuni se vor regăsi într-un master-plan privind dezvoltarea agriculturii româneşti pe termen lung, ce va fi supus dezbaterii parlamentare.

În data de 5 iunie, a avut loc în Aula Academiei Romane, sesiunea de consultări între reprezentanţii MADR, Academia Română şi Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu - Şişeşti" , iar în data de 27 iunie 2013, MADR va organiza o reuniune cu reprezentanţi ai patronatelor din agricultură şi ai investitorilor străini în domeniul agricol naţional.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus