Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Sălaj: Peste 1.000 de familii de albine decimate posibil de ierbicide utilizate în agricultură

albina-1
Peste o mie de familii de albine ale apicultorilor din patru localităţi din Sălaj au fost decimate în proporţii cuprinse între 50% şi 100%, cel mai probabil din cauza intoxicării cu un ierbicid, insecticid sau pesticid, pagubele fiind estimate la aproximativ 260.000 de lei, potrivit vicepreşedintelui Asociaţiei Crescătorilor de Albine Sălaj, Ştefan Costea.

El îi acuză pe agricultorii din zonă că au ierbicidat o cultură de floarea soarelui cu o substanţă care a dus la intoxicarea în masă a albinelor pe raza mai multor sate, ameninţând cu acţionarea în judecată a presupuşilor vinovaţi.
"Câţiva agricultori din localitatea Cristur au ierbicidat o cultură de floarea soarelui, pe câteva zeci de hectare. Poate că a fost un ierbicid ieftin, care nu este selectiv, pentru a nu dăuna albinelor. Din păcate, cultura respectivă se învecinează cu trupuri de pădure de salcâm şi de pe raza localităţilor Dobrin, Firminiş şi Doba. Au fost afectate 350 de familii de albine din Cristur, 500 de familii din Dobrin, 250 de Firminiş şi 200 din Doba. Este o mortalitate mare a albinelor în faţa stupurilor, dar şi fundul stupilor e acoperit cu albine moarte. Familiile au fost decimate în proporţii cuprinse între 50% şi 100%. Culesul la salcâm e compromis, pentru că au murit toate albinele culegătoare", a declarat marţi Ştefan Costea.
Potrivit acestuia, în condiţiile în care o familie de albine produce, în medie, zece litri de miere, care se vinde cu aproximativ 20 de lei/litru, paguba totală este de circa 260.000 de lei.
Ştefan Costea a precizat că a dus albine moarte pentru analize, la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sălaj şi că, după ce va avea rezultatele, va ajunge probabil în instanţă cu agricultorii pe care îi consideră vinovaţi.

"Este sigur că e vorba de o intoxicaţie, cu un insecticid, ierbicid sau pesticid. Avem o echipă pe teren şi în curând vom avea şi rezultatele analizelor pentru a vedea cauza intoxicaţiei. Poate fi vorba de un insecticid folosit la pomi, dar şi un ierbicid de la culturile agricole", a afirmat Vasile Chidriş, purtător de cuvânt al DSVSA Sălaj.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus