Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Dragoş Frumosu: Laptele cu toxine nu se poate afla pe rafturile magazinelor; şeful ANSVSA trebuie demis

lapte-3
Laptele cu toxine ar putea pleca de la ferme însă nu se poate afla pe rafturile magazinelor, deoarece pe parcursul procesării lui în fabrici se realizează toate analizele necesare pentru siguranţa produsului, a declarat, luni, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu, la un post privat de televiziune.

“Din punctul meu de vedere, este foarte gravă panica pe care a creat-o preşedintele ANSVSA (Mihai Ţurcanu - n.r.). Eu voi prelua din declaraţia primului ministru (Victor Ponta-n.r.) şi voi spune că este foarte bine că facem controale şi aşa trebuie să facem şi în continuare. Dar nu poţi să ieşi public şi din exces de zel, arătând că ai făcut controale, să bagi panică într-o întreagă populaţie, chiar să îl păcăleşti şi pe ministrul Agriculturii (n.r. Daniel Constantin). Săptămâna trecută, Daniel Constantin, probabil sfătuit de AVSVSA, a ieşit şi a spus că e o cantitate importantă de lapte din Ungaria ambalat, pe raft, în magazine. Astăzi, preşedintele ANSVA spune că nu. Este o nebunie. Omul acesta, din punctul meu de vedere, trebuie demis. Trebuia să explice foarte clar circuitul laptelui. Firmele producătoare colectează lapte de la fermierii cu care au contracte, care corespund din punctul de vedere al colectării cu normele europene. Laptele ajunge în fabrică, se varsă în procesare şi se fac toate analizele. Dacă se descoperă aşa ceva, numai un criminal poate pune acel lapte în producţie şi să scoată produse din el. Este o diferenţă mare între laptele din fermă şi laptele de pe raft. Deci laptele poate veni de la fermă, dar nu poate fi pe raft”, a afirmat Dragoş Frumosu.

ANSVSA a anunţat, luni, într-un comunicat de presă, că inspectorii sanitari-veterinari suspectează depăşiri ale limitelor admise pentru aflatoxina M1 pentru loturi de lapte care provin de la 3 ferme de vaci de lapte şi de la două unităţi de prelucrare a laptelui.
Loturile de lapte suspectate sunt sechestrate până la sosirea buletinelor de analiză de confirmare, urmând după caz să fie iniţiată alerta prin SRAFF, iar loturile respective să fie distruse în cazul unor buletine pozitive, sau să se ridice sechestrul, fiind declarate libere pentru comercializare, în cazul buletinelor negative.
Informaţia vine după ce, în data de 7 martie, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anunţat că că inspectorii sanitari veterinari au sechestrat o cantitate de circa 13.000 de litri de lapte, provenind de la un fermier român, după ce a fost depistată prezenţa aflatoxinei.

Potrivit acestuia, au apărut două cazuri de lapte contaminat cu aflatoxină, în România. În primul caz este vorba despre un fermier român, iar cel de-al doilea caz vizează un lot de lapte importat din Ungaria.
ANSVSA a arătat, luni, că, în cazul laptelui provenit din Ungaria, care era suspectat a avea limite depăşite pentru aflatoxina M1, determinările de laborator au arătat că laptele din loturile incriminate nu prezenta depăşiri ale aflatoxinei M1, fapt pentru care laptele respectiv poate fi comercializat.
Pe de altă parte, ferma de vaci unde s-au constat depăşiri ale limitelor admise de aflatoxină în lapte este în permanenţă monitorizată de inspectorii Autorităţii Sanitar-Veterinare, prin examene de laborator.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus