Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Fermieri: Guvernul trebuie să urgenteze demersurile la Comisia Europeană de alocare de fonduri din PNRR pentru irigaţii

blogEntryTopperPeste 800 de fermieri au semnat petiţia Clubului Fermierilor Români, prin care se solicită autorităţilor finanţarea irigaţiilor cu fonduri din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

"Clubul Fermierilor Români face demersuri pentru susţinerea iniţiativelor care urmăresc dezvoltarea sectorului agroalimentar românesc şi îşi exprimă deschis dorinţa de a fi alături de instituţiile statului român ca partener social, prin expertiza pe care o poate oferi asupra acestui sector. În acest sens, reiterăm importanţa includerii în PNRR a finanţărilor dedicate reabilitării şi modernizării structurilor hidroameliorative - irigaţii, desecare-drenaj, combaterea eroziunii solului din România - pentru asigurarea rezilienţei şi competitivităţii agriculturii româneşti. Clubul Fermierilor Români a lansat recent o petiţie, "Agricultura României are nevoie de apă pentru ca Europa să îşi asigure securitatea alimentară", semnată până în prezent de peste 800 de reprezentanţi ai celor mai performante ferme din ţara noastră. Prin această petiţie, solicităm urgentarea demersurilor Guvernului pe lângă Comisia Europeană pentru modificarea PNRR şi alocarea de fonduri pentru agricultură, cu prioritate pentru sistemul de irigaţii şi desecare-drenaj", se arată într-un comunicat de presă al organizaţiei, transmis joi AGERPRES.

Potrivit sursei citate, începând din luna noiembrie a anului 2020, Clubul Fermierilor Români a contribuit cu argumente tehnice la identificarea şi elaborarea unui cadru optim privind modernizarea structurilor hidroameliorative dedicate infrastructurii de desecare-drenaj.
"Am pus la dispoziţia autorităţilor elemente de analiză a riscului şi argumente privind importanţa creşterii competitivităţii agriculturii româneşti prin modernizarea şi extinderea amenajărilor hidroameliorative, care susţin necesitatea, oportunitatea şi beneficiile asigurării finanţării în cadrul PNRR a îmbunătăţirilor funciare privind sistemele de gestionare a apei la nivel naţional, pentru a susţine agricultura performantă din România", a declarat Florian Ciolacu, director executiv Clubul Fermierilor Români.
Împreună cu Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara, Clubul Fermierilor Români a întreprins elaborarea unei lucrări de cercetare intitulată "Studiu privind necesitatea reabilitării, modernizării şi extinderii amenajărilor hidroameliorative din Sud - Vestul României", un document tehnic realizat în urma unor discuţii purtate cu reprezentanţi din conducerea MADR, MMPA, ANIF, AFIR şi Comisia pentru agricultură a Camerei Deputaţilor.

"În sensul celor menţionate, este necesară coordonarea acţiunii tuturor ministerelor relevante - Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene - pentru solicitarea urgentă către Comisia Europeană a amendării PNRR, prin includerea finanţării programelor pentru o agricultură românească rezilientă şi competitivă", susţin reprezentanţii Clubului.
Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă este o asociaţie non-profit şi neguvernamentală a fermierilor din România, ce are obiectiv principal să asigure implicarea activă a membrilor săi în procesul de consultare şi elaborare a reglementărilor europene şi naţionale în domeniul agricol.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus