Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Plăţile directe pe suprafaţă se vor face din 2014 diferenţiat în funcţie de mărimea exploatării

teren-2
Principala problemă a agriculturii din România o constituie fărâmiţarea proprietăţii, astfel că din 2014 va fi introdus un sistem de acordare a plăţilor directe diferenţiat în funcţie de mărimea exploatării agricole, care să încurajeze asocierea producătorilor, a declarat vineri ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la o întâlnire cu fermierii în localitatea argeşeană Albota.

El a arătat că acordarea plăţilor directe diferenţiat, în funcţie de dimensiunile proprietăţilor, este cea mai eficientă soluţie de rezolvare a acestei probleme, iar aceasta va fi aplicată de anul viitor.
"Din anul 2014 (...) vor fi mai multe categorii de plată pe suprafaţă. În primul rând categoria între unu şi cinci hectare, categoria între cinci şi 30 de hectare, categoria între 30 şi 60 de hectare şi peste 60 de hectare. Sprijinul cel mai consistent pe suprafaţă va fi pentru cei care sunt între cinci şi 30 de hectare. De ce facem lucrul acesta? Cei care au până la cinci hectare vor primi o plată mai mică pentru a-i determina să se asocieze, pentru a-i determina să lucreze în comun terenurile", a precizat Constantin.
Ministrul Agriculturii a evidenţiat că peste 800.000 de fermieri dintre cei peste 1 milion înregistraţi în România au încă exploatări între un hectar şi cinci hectare.
"Problema pe care România o are este legată de fărâmiţarea excesivă a terenurilor (...) Avem astăzi în România peste un milion de fermieri care cer plată directă pe suprafaţă, an de an. Dintre aceştia, undeva peste 800.000 de fermieri au între un hectar şi cinci hectare. Deci avem în continuare un număr foarte mare de fermieri care au exploataţii de subzistenţă. Dacă vrem să facem agricultură performantă, cred că trebuie să venim cu măsuri stimulatorii pentru fermieri, astfel încât să-i determinăm să se asocieze", a spus Daniel Constantin.
El a adăugat că au existat şi propuneri mai radicale de rezolvare a problemei fărâmiţării suprafeţelor agricole, dar adoptarea lor ar fi creat grave probleme sociale.
"Au fost mai multe variante, să nu mai acordăm plata pe suprafaţă de la un hectar în sus, ci de la două, trei, patru, cinci hectare. Am fi creat o mare problemă socială şi (...) sigur că nu puteam să luăm o astfel de măsură. Sau măsura de a nu avea parcele de 0,3 hectare, să mărim suprafaţa la 0,5 hectare sau poate chiar mai mult. Nu putem să facem lucrul acesta, e prevedere europeană şi cred că este bine să rămânem pe această formulă, 0,3 hectare la o parcelă, dar să avem această categorie diferenţiată de sprijin", a explicat ministrul.

Ministrul Daniel Constantin a participat vineri la o întâlnire cu fermierii din judeţul Argeş, organizată la Centrul Cultural al comunei Albota în cadrul Caravanei PNDR.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus