Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Producţia agricolă peste medie şi reducerea TVA la pâine, printre factorii care au dus la reducerea inflaţiei în T3

teren-5
Producţia agricolă peste medie şi reducerea TVA la pâine se numără printre factorii care au dus în trimestrul III la reducerea sensibilă a ratei inflaţiei, a declarat, joi, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

Guvernatorul BNR a explicat că factorii determinanţi care au acţionat în trimestrul trei şi au dus la reducerea sensibilă a ratei inflaţiei au fost, în primul rând, o producţie agricolă peste medie, în al doilea rând manifestarea unui efect de bază favorabil asociat şi cu recolta slabă din anul precedent, în septembrie a acţionat reducerea cotei TVA de la 24% la 9% pentru pâine, făină şi produse de panificaţie.
La aceşti trei factori s-au adăugat persistenţa deficitului de cerere, o îmbunătăţire treptată şi mai evidentă a anticipaţiilor inflaţioniste şi o apreciere a leului faţă de dolar, derivată din faptul că euro s-a apreciat faţă de dolar.
Acesta a precizat că în trimestrul trei, în special în ultima parte, rata anuală a inflaţiei a coborât la jumătatea inferioară a intervalului de variaţie din jurul ţintei.

Banca Naţională a României a redus prognoza de inflaţie la 1,8% pentru finalul acestui an şi la 3% pentru sfârşitul anului 2014. Anterior, BNR prognoza pentru finalul acestui an o inflaţie de 3,1%, similară cu cea pentru finalul anului 2014.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus