Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Harghita: Interes mare al viitorilor tineri fermieri pentru accesarea de fonduri europene

tineri-fermieri
Peste 200 de tineri din Harghita au accesat, în ultimii ani, fonduri europene, care să le permită să lucreze şi să dezvolte o fermă agricolă, interesul în acest domeniu fiind foarte ridicat.

Directorul Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP), dr. Ioan Hîrb, a declarat marţi că din 2008 au fost depuse 416 proiecte de finanţare pentru instalarea tinerilor fermieri, în valoare de aproape 12 milioane de euro, iar peste 200 sunt deja selectate, urmând să aibă loc şi alte sesiuni de selecţie.
Potrivit sursei citate, cei care au o fermă, vegetală, animală sau mixtă, primesc între 16.000 şi 40.000 de euro şi trebuie să menţină exploataţia timp de cinci ani şi să respecte condiţiile impuse. Banii sunt asiguraţi din Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală.
Tinerii care au accesat aceste fonduri fie şi-au înfiinţat o fermă nouă, fie au preluat de la bunici sau părinţi o astfel de exploataţie.
La ultima sesiune au fost selectaţi 79 de viitori tineri fermieri, alte 89 de proiecte fiind în aşteptare.
Dr. Ioan Hîrb a precizat că din 2008, când a început sesiunea de depunere pentru Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală, au fost depuse în judeţ 2.780 de proiecte, în valoare de aproape 400 de milioane de euro. Dintre acestea, 2.199 au fost selectate, iar altele se află în verificări.

În afară de proiectele depuse pentru instalarea tinerilor fermieri, se numără şi 1.683 de proiecte pentru fermele de semisubzistenţă, în valoare de 12,7 milioane de euro, cele 65 de proiecte pentru dezvoltarea infrastructurii rurale, estimate la 134,5 milioane de euro sau cele 135 de proiecte depuse pentru dezvoltarea turismului, în valoare de 27,8 milioane de euro.
S-au mai finanţat şi microîntreprinderile din zona rurală, reabilitarea drumurilor forestiere sau a celor agricole.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus