Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

APIA eliberează adeverinţe beneficiarilor de ajutoare din sectorul zootehnic pentru accesarea de credite

oi-5
Crescătorii de animale care intenţionează să acceseze credite pentru finanţarea activităţilor curente de la băncile care au încheiat convenţii cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) pot ridica adeverinţele care atestă că sunt beneficiari ai primelor pe exploataţie şi pe cap de animal, a anunţat, marţi, APIA.

"Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii ajutoarelor naţionale tranzitorii (ANT) din sectorul zootehnic, la specia ovine - caprine, că eliberează adeverinţe pentru cei care intenţionează să acceseze credite pentru finanţarea activităţilor curente, de la băncile care au încheiat convenţii cu Agenţia. Creditele oferă producătorilor agricoli posibilitatea utilizării de resurse financiare, necesare activităţilor curente, până la efectuarea, de către APIA, a plăţii primelor pe exploataţie şi pe cap de animal la care sunt îndreptăţiţi potrivit prevederilor legale", se arată într-un comunicat al APIA transmis AGERPRES.
Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN (FGCR) şi Fondul Naţional de Garantare a Creditului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii IFN (FNGCIMM) garantează maximum 80% din valoarea creditelor acordate de bănci fermierilor.
Toate convenţiile încheiate între APIA - Banca şi FGCR/FNGCIMM vor fi postate pe site- ul APIA.

Potrivit convenţiilor, la solicitarea scrisă a fermierului, APIA eliberează o adeverinţă de înregistrare a acestuia prin care confirmă că beneficiarul a depus cererea de plată pentru ANT, sectorul zootehnic la specia ovine - caprine, pentru anul 2014, că s-au efectuat verificările privind datele din cererea de solicitare a ANT până la data emiterii adeverinţei, conform reglementărilor în vigoare, precum şi numărul de animale solicitate pentru prima pe cap de animal.
De asemenea, în adeverinţă se precizează că beneficiarul nu face obiectul excluderilor de la plată la data emiterii adeverinţei şi că beneficiarul a ataşat cererii toate documentele prevăzute de legislaţia în vigoare conform Ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 1472/30 septembrie 2014, suma cuvenită pentru beneficiarii de ANT în sector ovine - caprine este de 20 de lei/cap de animal.

APIA recomandă adresată potenţialilor beneficiari interesaţi să îşi aleagă creditorul numai după un studiu atent al condiţiilor de creditare impuse de fiecare Bancă (creditoare), pentru a obţine condiţiile de creditare cele mai avantajoase şi care se potrivesc cel mai bine profilului exploataţiei sale.
Banca trebuie să respecte nivelurile costurilor aferente acordării creditelor pentru beneficiarii ajutoarelor naţionale tranzitorii, astfel încât dobânda finală aplicată beneficiarului nu poate depăşi ROBOR 6M + 4%, inclusiv comisioanele aferente creditului de maximum 1%.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus