Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Sindicaliştii din îmbunătăţiri funciare solicită promovarea legislaţiei privind refacerea sectorului de irigaţii

irigatii-2
Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel ALFA" şi Sindicatul Naţional Îmbunătăţiri Funciare îşi exprimă dezamăgirea faţă de atitudinea politicienilor care au manifestat un "total dezinteres faţă de securitatea alimentară a populaţiei" prin neaprobarea proiectului de modificare a legislaţiei aferente sectorului de îmbunătăţiri funciare.

În acest context, sindicaliştii solicită clasei politice să întreprindă toate demersurile posibile în vederea promovării unei legislaţii care să permită refacerea sectorului de îmbunătăţiri funciare.
"Din păcate, politicieni prezenţi la şedinţă nu au votat proiectul de lege, cu toate că aveau cunoştinţă de necesitatea corectării actualei legislaţii şi de problemele create de aceasta, respectiv distrugerea a circa 75% din infrastructura de îmbunătăţiri funciare (irigaţii, desecare, combatere a eroziunii solului), pierderea specialiştilor din domeniu, prin disponibilizarea a peste 3.500 de salariaţi, ruperea unor părţi din patrimoniu prin predarea către alte entităţi, dezmembrarea sectorului şi falimentarea unor activităţi ce ar fi putut menţine activitatea în parametrii normali de funcţionare", a declarat preşedintele Sindicatului Naţional Îmbunătăţiri Funciare, Lucica Blebea.
Potrivit într-un comunicat al Sindicatului Naţional Îmbunătăţiri Funciare, remis joi AGERPRES, în contextul în care se acutizează criza economică la nivel mondial şi se accentuează criza alimentară la nivel naţional, efectele majore ale schimbărilor climatice prin efectele secetei care s-au făcut simţite în toate regiunile ţării, prin inundaţiile care ne afectează în tot timpul anului, CNS "Cartel ALFA", alături de Sindicatul Naţional Îmbunătăţiri Funciare, solicită clasei politice să întreprindă toate demersurile posibile în vederea promovării unei legislaţii care să permită refacerea sectorului de îmbunătăţiri funciare.
Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii îmbunătăţirilor funciare, cu amendamente, nu a întrunit numărul de voturi necesar adoptării lui, în şedinţa de miercuri a Camerei Deputaţilor.
Proiectul, ce prevedea alocarea unui miliard de euro, în următorii cinci ani, pentru modernizarea infrastructurii primare a sistemului naţional de irigaţii, în vederea reducerii costurilor, a întrunit 181 de voturi pentru, 98 de abţineri şi trei voturi împotrivă, în condiţiile în care o lege organică, cum este şi această iniţiativă legislativă, se adoptă cu jumătate plus unu din voturile tuturor deputaţilor.
Imediat după vot, preşedintele interimar al PSD, deputatul Liviu Dragnea, a relevat importanţa acestui proiect de lege, prin investiţiile în sistemul de irigaţii pe care le prevede, inclusiv cele referitoare la posibilitatea accesului fermierilor la sistemul de irigaţii. El a menţionat că Guvernul ar trebui să ia în serios adoptarea unei ordonanţe de urgenţă pe acest subiect important.

În acelaşi registru a fost şi intervenţia ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, care a spus că este probabil ca Guvernul să adopte o astfel de ordonanţă de urgenţă.
"O să facem tot posibilul să căutăm alte căi - ordonanţă de urgenţă - pentru acest proiect", a precizat ministrul.
El şi-a exprimat regretul pentru neadoptarea acestui important proiect de lege care, pe lângă stabilirea regimului juridic al infrastructurii principale şi secundare de irigaţii, aloca cel mai important buget pentru modernizarea ei pe care l-a avut România după 1989, şi anume un miliard de euro pe o perioadă de cinci ani.
De asemenea, Daniel Constantin i-a criticat pe membrii opoziţiei pentru că nu au votat proiectul.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus