Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

FAO: Preţurile la alimente au scăzut cu 1,6% în luna noiembrie, graţie rezervelor abundente

produse-alimentare-2
Indicele preţurilor produselor alimentare, la nivel mondial, elaborat de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), a scăzut în luna noiembrie pe fondul aprecierii dolarului şi rezervelor abundente, a anunţat, joi, FAO, informează Reuters.

FAO dă lunar publicităţii propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate de un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În luna noiembrie 2015, acest indice a atins o valoare medie de 156,7 puncte, în scădere faţă de valoarea revizuită de 159,3 puncte înregistrată în luna octombrie.
Organizaţia a precizat că scăderea de 1,6% din luna noiembrie vine după două luni consecutive de creştere, dar, cu toate acestea, preţurile la alimente erau în noiembrie 2015 cu 18% mai mici decât în luna noiembrie a anului trecut.
Scăderea din luna noiembrie s-a datorat în principal unei contracţii cu 3,1% a preţurilor la uleiurile vegetale, la care s-a adăugat reducerea cu 2,9% a preţurilor la produsele lactate şi cea de 2,3% a preţurilor la cereale. Singura creştere s-a înregistrat în cazul preţurilor la zahăr, care a avut loc a treia lună consecutiv.
O întărire a dolarului american, valuta de referinţă pentru materiile prime, ar putea duce şi mai mult preţurile în jos în lunile următoare, a subliniat economistul şef al FAO, Abdolreza Abbassian.
“Toate semnalele arată spre o creştere a cursului de schimb a dolarului, în special dacă Rezerva Federală va majora dobânzile. Cursul de schimb a fost factorul ce a stat la baza scăderii preţurilor. Nu putem exclude noi presiuni asupra preţurilor în lunile următoare, o posibilă excepţie fiind zahărul", a spus Abdolreza Abbassian.

În paralel, FAO şi-a redus estimările cu privire la producţia mondială de cereale în 2015 - 2016, până la 2,527 miliarde de tone, de la 2,530 miliarde tone cât estima anterior. De
asemenea, FAO şi-a redus estimările privind recolta mondială de grâu în sezonul 2015 - 2016, până la 734,5 milioane tone, de la 736,2 milioane tone cât estima anterior.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus