Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Dolj: Brandul "pepenele de Dăbuleni" este falsificat cu produse din import; producătorii locali renunţă la cultură

pepene-1
Suprafeţele cultivate în Dolj cu pepene de Dăbuleni au început să scadă în ultimii ani din cauza concurenţei neloiale făcută producătorilor autohtoni de importatorii care comercializează pepeni din Turcia şi Grecia sub acest brand pe care îl falsifică, a afirmat, luni, în cadrul Colegiului Prefectural Dolj, Liliana Săvulea, directorul Direcţiei pentru Agricultură Dolj.

"La pepenii verzi suprafaţa în cultură este încă importantă, în perioada 2012-2016 aceasta oscilând între 5.961 ha şi 4.984 ha. În anul 2015 a manifestat o oarecare scădere, din cauza importurilor de pepeni din Turcia şi Grecia, redistribuiţi în ţară prin intermediari, ca 'pepeni de Dăbuleni', producând fermierilor locali concurenţă neloială ca urmare a falsificării brandului consacrat şi înregistrat la OSIM sub denumirea de 'pepene de Dăbuleni'. În anul 2016 suprafaţa cu pepeni a fost de 4.984 ha, mai mare cu 6% faţă de 2015", a spus Săvulea.
Potrivit datelor Direcţiei pentru Agricultură Dolj, în anul 2018 producţia de pepeni a fost de 28.359 kg/ha, mai mare faţă de 2015 când a fost de 23.548 kg/ha.
Lubeniţa de Dăbuleni este cel mai cunoscut brand de pepene verde din ţară datorită calităţilor sale organoleptice deosebite date de solul nisipos din zonă şi de clima arzătoare de peste vară, cu mult soare.
Brandul de "pepene de Dăbuleni" a fost impus de soiul "Dulce de Dăbuleni", pepene cu fructe mari de 5-8 kg, de formă glubuloasă, cu suprafaţa netedă, cu dungi mijlocii de culoare verde închis şi desen fin dantelat, cu miezul colorat uniform, roşu zmeuriu, cu gust plăcut, creat de către SCDPN Dăbuleni şi cultivat o perioadă lungă de timp în zonă.
În prezent, la Dăbuleni se cultivă peste 50 de soiuri şi hibrizi provenind din toată lumea, iar soiul care a impus brandul de "pepene de Dăbuleni" este mai tardiv şi ocupă suprafeţe mai mici, fermierii cultivându-l pentru a obţine producţii în lunile august şi septembrie şi în ultima perioadă pentru obţinerea pepenilor verzi ecologici. Se poate spune că în prezent pepenii verde de Dăbuleni sunt de la un soi timpuriu, cu calităţi organoleptice foarte bune, impuse de condiţiile de mediu specifice solurilor nisipoase.
Dr.ing.Vasile Toma, cercetător în cadrul Staţiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri (SCDCPN) Dăbuleni, declara pentru AGERPRES că pepenele verde, lubeniţa cum este denumită de localnicii din Oltenia, s-a cultivat pe solurile nisipoase de la Dăbuleni cu mult timp în urmă, monografia localităţii consemnând că la mijlocul secolului al XIX-lea locuitorii acestei zone cultivau pepenii verzi pentru consumul propriu, dar şi pentru a face schimb cu locuitorii din localităţile situate pe terenuri mai fertile, primind grâu sau alte cereale.
"Este şi azi tradiţia ca de Sfânta Maria să se împartă lubeniţă. Pe măsură ce posibilităţile de transport au evoluat, a crescut şi suprafaţa cultivată, pepenii de la Dăbuleni fiind cunoscuţi în toată ţara şi chiar exportaţi în ţările fostei Uniuni Sovietice, Polonia, Cehoslovacia, Germania", a spus dr.ing. Vasile Toma.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus