Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Agricultură performantă fără ştiinţă nu se mai poate; este esenţial să dezvoltăm un sistem educaţional pentru agricultori

sat-romanesc-1
Agricultură performantă fără ştiinţă nu se mai poate şi este esenţial să reuşim să dezvoltăm un sistem educaţional cât mai bun pentru agricultorii noştri, a declarat, luni, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, la Forumul Administraţiei Publice Locale.

"Din păcate, până la această oră, nu am reuşit să avem un sistem de consultanţă bine pus la punct. Avem camere agricole private, dar care nu s-au organizat decât în 14
judeţe. Am adoptat, recent, baza legală pentru a permite organizarea camerelor agricole private şi în celelalte judeţe şi sperăm, cu o finanţare de la Agricultură, pe o perioadă de şase ani, să avem şi o consultanţă agricolă. Este esenţial ca fermierii noştri să ştie ce trebuie să cultive, cum trebuie să cultive şi mai ales cum vor reuşi să vândă, pentru că devine tot mai complicat de a vinde produsele noastre. Suntem pe o piaţă concurenţială europeană şi mondială extrem de puternică (...) De exemplu, avem grâu mai bun decât Ucraina, dar trebuie să ne popularizăm aceste calităţi ale produselor noastre", a precizat Irimescu.
Ministrul Agriculturii a adăugat că, fără cercetare şi inovare, nu se mai poate progresa, pentru că s-au atins limite în ceea ce priveşte producţia la hectar.
"Avem schimbările climatice, iar ingineria genetică şi cercetarea agronomică vin cu soluţii care permit cultura plantei rezistente la secetă şi deficit de apă, soluţii care pot fi finanţate din fonduri europene. Inovarea are un capitol distinct, dar noi nu am reuşit, din păcate, să stabilim o absorbţie suficient de importantă şi nu am obţinut foarte multe fonduri pentru inovare. Este cert că fără un sector de cercetare agronomică de înaltă ţinută nu vom reuşi să progresăm", a subliniat Irimescu.
Potrivit sursei citate, în aceste zile va avea loc la MADR o dezbatere împreună cu producătorii şi cu ASAS pentru găsirea unei soluţii prin care cercetarea agronomică să fie restructurată şi prin care "să reuşim să sprijinim cu adevărat producătorii români".

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus