Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Satu Mare: Asociaţiile crescătorilor de animale, în pericol să nu-şi poată primi subvenţia pentru pajişti

oi-4
Reprezentanţii asociaţiilor crescătorilor de animale din judeţul Satu Mare au cerut luni sprijinul prefectului Eugeniu Avram pentru a interveni pe lângă instituţiile statului, astfel încât să nu-şi piardă subvenţia pe păşuni în acest an.

Primarul comunei Batarci, Vasile Toma, a explicat că vor apărea probleme de la intrarea în vigoare a noilor reglementări, care prevăd că păşunile trebuie transformate în "amenajamente pastorale", iar pentru subvenţie trebuie o serie de documente, precum studii, analize de sol, ridicări topografice.
"Având în vedere că ghidul a apărut în luna februarie noi nu am putut să contactăm nicio firmă, astfel încât să avem amenajarea pe parcursul anului 2015. O să fie o problemă foarte mare. Instituţiile ar putea să vină în sprijinul fermierilor, astfel încât să nu piardă subvenţia pentru anul 2015. Să fie o derogare de la APIA să nu se piardă subvenţia pe acest an până când nu terminăm amenajamentul", a declarat primarul.
El a subliniat că lucrările pe păşuni se pot face doar primăvara şi presupun anumite costuri. Mai mult, conform legii, investiţiile trebuie făcute de administraţia locală, care deţine păşunea, după care trebuie concesionată unei asociaţii de crescători de animale pentru administrare.
"Voi face această solicitare către Guvern, să spun că este o situaţie. Am sesizat acest lucru, am discutat cu secretarul de stat din Ministerul Finanţelor legat de echilibrarea bugetelor la unităţile administrativ teritoriale, am adus în discuţii şi acest lucru. Am transmis către toate forurile la nivel guvernamental şi parlamentarilor judeţeni să mă sprijine în demersul meu de a sensibiliza Ministerul Finanţelor ca în momentul în care se face rectificare să fie prinse fonduri pentru aceste aspecte, să le putem finaliza", a spus prefectul.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus