Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Evoluţia culturilor de toamnă se va desfăşura normal în aproape toate regiunile agricole

prognozameteo
Dezvoltarea culturilor de toamnă va evolua, în general, normal în aproape toate regiunile agricole şi uşor mai lent în zonele depresionare din nordul şi centrul ţării, arată prognoza agrometeorologică valabilă pentru perioada 30 octombrie - 5 noiembrie, întocmită de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Conform specialiştilor, intervalul de prognoză se va caracteriza printr-un regim termic al aerului, în general, normal în majoritatea regiunilor agricole, iar temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între zero şi 12 grade Celsius, în aproape toată ţara, valori apropiate de mediile multianuale.
În timp ce maximele aerului se vor situa între 6 şi 15 grade Celsius, pe întreg teritoriul agricol, temperatura minimă se va încadra între -6 şi 7 grade Celsius, în cea mai mare parte a zonelor de cultură, local fiind condiţii de producere a brumei şi a îngheţului la suprafaţa solului. De asemenea, temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de
10 centimetri va oscila între 4 şi 12 grade Celsius, limite favorabile desfăşurării proceselor vegetative la culturile de rapiţă, orz şi grâu de toamnă însămânţate în perioada optimă, la nivelul întregii ţări.
Prognoza ANM relevă faptul că, în următoarele şapte zile, este posibilă apariţia ploilor la nivel local, dar reduse cantitativ, acestea fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului, în aproape toată ţara. Tot local, în zonele joase de câmpie, se va semnala ceaţă, izolat asociată cu burniţă.

Din punct de vedere agrometeorologic, în cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-20 cm se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a regiunilor agricole. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată şi local puternică) se vor înregistra pe suprafeţe extinse din Dobrogea, estul şi sudul Munteniei, sudul şi estul Moldovei.
Procesele fiziologice ale culturilor de toamnă vor evolua, în general, normal în aproape toate regiunile agricole şi uşor mai lent în zonele depresionare din nordul şi centrul ţării. Starea de vegetaţie a plantelor va fi bună şi medie în cea mai mare parte a teritoriului, iar în semănăturile tardive şi pe suprafeţele cu deficite de apă în sol din sud-estul ţării uniformitatea şi vigurozitatea culturilor se va prezenta în continuare medie şi slabă.
În funcţie de data semănatului, cerealele de toamnă (orz şi grâu) se vor afla predominant la germinare (50-100%), răsărire (20-100%) şi apariţia frunzei a treia (10- 80%), mai avansate fiind culturile din sudul şi estul ţării aflate la înfrunzire (3-5 frunze). Totodată, rapiţa va parcurge fazele de germinare (80-100%) şi răsărire (40-100%), precum şi dezvoltarea aparatului foliar (4-14 frunze).
Sfecla de zahăr din centrul ţării se va recolta pe ultimele suprafeţe, iar la pomii fructiferi se vor continua fazele de maturare a lemnului, îngălbenirea şi căderea frunzelor, precum şi finalizarea recoltării la varietăţile tardive.

În toate plantaţiile, viţa-de-vie va înregistra maturarea coardelor, colorarea şi căderea fiziologică a frunzelor, condiţiile agrometeorologice prognozate fiind favorabile desfăşurării lucrărilor agricole specifice campaniei de toamnă (recoltare, transport, depozitare, arături, fertilizări etc.), se notează în estimarea de specialitate a ANM.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus