Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Lucrările agricole specifice campaniei de toamnă se vor desfăşura în condiţii optime

prognozameteo
Condiţiile agrometeorologice estimate pentru următoarea săptămână vor fi favorabile desfăşurării lucrărilor agricole specifice campaniei de toamnă, respectiv recoltare, transport, depozitare, arături şi fertilizări, se menţionează în prognoza agrometeorologică, valabilă în intervalul 4-10 noiembrie şi întocmită de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Procesele fiziologice ale culturilor de toamnă vor evolua, în general, normal în aproape toate regiunile agricole şi uşor mai lent în zonele depresionare din nordul şi centrul ţării.
Conform specialiştilor ANM, starea de vegetaţie a plantelor va fi bună şi medie în cea mai mare parte a teritoriului, iar în semănăturile tardive şi pe suprafeţele cu deficite de apă în sol din sud-estul ţării, uniformitatea şi vigurozitatea culturilor se va prezenta în continuare medie şi slabă. În funcţie de data semănatului, orzul şi grâul se vor afla predominant la germinare (50-100%), răsărire (20-100%) şi apariţia frunzei a treia (10- 80%), mai avansate fiind culturile din sudul şi estul ţării aflate la înfrunzire (3-5 frunze).
În plus, rapiţa va parcurge fazele de germinare (80-100%) şi răsărire (40-100%), precum şi dezvoltarea aparatului foliar (4-14 frunze), iar sfecla de zahăr se va recolta pe ultimele suprafeţe din centrul ţării.
De asemenea, la pomii fructiferi se vor continua fazele de maturare a lemnului, îngălbenirea şi căderea frunzelor şi finalizarea recoltării la varietăţile tardive. În toate plantaţiile, viţa de vie va înregistra maturarea coardelor, colorarea şi căderea fiziologică a frunzelor.
Condiţiile agrometeorologice prognozate vor fi favorabile desfăşurării lucrărilor agricole specifice campaniei de toamnă (recoltare, transport, depozitare, arături, fertilizări etc.), în timp ce se recomandă finalizarea semănatului la grâul de toamnă, efectuarea arăturilor pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului, aplicarea îngrăşămintelor minerale pe bază de fosfor şi potasiu la culturile înfiinţate în epoca optimă, precum şi lucrări de întreţinere în vii şi livezi.
Aprovizionarea cu apă în cultura grâului de toamnă, în stratul de sol 0-20 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în majoritatea regiunilor agricole. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată, puternică şi izolat extremă), se vor înregistra pe suprafeţe extinse din nordul şi centrul Dobrogei, nord- estul Munteniei, sudul, estul şi vestul Moldovei şi sud-vestul Transilvaniei.
Din punct de vedere meteorologic, perioada se va caracteriza printr-o vreme mai caldă decât în mod normal, în majoritatea regiunilor agricole. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între două şi 19 grade Celsius, mai ridicată cu până la 9 grade Celsius, comparativ cu mediile multianuale, în aproape toată ţara.
Maximele se vor situa între 10 şi 23 de grade Celsius, pe întreg teritoriul agricol, iar minimele se vor încadra între zero şi 14 grade Celsius, în cea mai mare parte a zonelor de cultură, posibil mai scăzută în depresiunile din estul Transilvaniei (între -6 şi -1 grad Celsius), unde local vor fi condiţii de producere a brumei şi a îngheţului la suprafaţa solului.

La nivelul solului (adâncimea de 10 cm), temperatura medie diurnă va oscila între 5 şi 20 de grade Celsius, limite favorabile desfăşurării proceselor vegetative la culturile de rapiţă, orz şi grâu de toamnă însămânţate în epoca optimă, la nivelul întregii ţări. Pe de altă parte, se întrevăd ploi locale, reduse cantitativ, însoţite de intensificări temporare ale vântului.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus