Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Maramureş: Apicultorii estimează o scădere a recoltei de miere din cauza caniculei prelungite

miere-2
Apicultorii din judeţul Maramureş sunt îngrijoraţi de o posibilă scădere a producţiei mierii de albine din cauza căldurii toride şi a lipsei ploii.

Temperaturile exterioare care în ultimele două săptămâni au depăşit 35 de grade Celsius au redus simţitor recolta albinelor atât la apicultorii aflaţi în pastoral, cât şi la cei care aleg să păstreze stupii în apropierea unor păduri sau în câmp, aproape de casă.
"Zilele prelungite cu temperaturi ridicate au creat dificultăţi albinelor în a aduna nectarul din flora de câmp şi pădure. Practic, lipsa apei în sol, temperaturile excesive, determină o sevă scăzută la plante, iar nectarul va fi mult mai puţin. Deşi stuparii care ies în pastoral cunosc foarte bine locurile şi mizează pe o recoltă bună, seceta prelungită din acest an indică deja o scădere a producţiei de miere", a declarat, luni, preşedintele Asociaţiei Apicultorilor din Maramureş, Gabriel Bălan.
Canicula obligă albinele să facă o muncă suplimentară în stup, ventilând fagurii în care se află mierea adunată.
"Din cauza căldurii, albinele devin agresive, iar când temperatura în interiorul stupului a depăşit 30 de grade Celsius, începe procesul de ventilare, operaţiune ce necesită un efort sporit. Pentru a uşura munca albinelor, se pun în vecinătatea stupilor vase cu ape ca să nu mai fie nevoite să caute apa la mare depărtare. Când ieşim în pastoral ne orientăm spre locuri umbroase pentru a feri stupii spre o expunere îndelungată la soare, însă din păcate nu de fiecare dată reuşim acest lucru şi trebuie să căutăm soluţii alternative de crea o umbră artificială nu atât de eficientă precum cea naturală", a mai spus Gabriel Bălan.
În lunile iulie-august, apicultorii se află în pastoral la floarea soarelui, iar cei care rămân cu stupii acasă colectează recolta de miere polifloră, strânsă din florile câmpului.
Proprietara unei farmacii naturiste din municipiul Baia Mare, Flavia Şofron, a declarat că o secetă prelungită ar putea provoca spre toamnă o creştere a preţului la miere.
"Clienţii caută în mod deosebit mierea de salcâm, tei, polifloră, dar şi mană, adică mierea strânsă din flora de munte. Dacă seceta va continua în lunile iulie-august, lucru care ar pune în dificultate recolta din acest an, atunci mai mult ca sigur apicultorii ar putea creşte preţul mierii livrate spre farmaciile naturiste, cât şi pe piaţa liberă. Mierea de albine este considerată un adevărat medicament natural fiind recomandat pentru tratarea mai multor boli aflate în stadiu minor", a spus Flavia Şofron.

Pe piaţa liberă din judeţul Maramureş, un kilogram de miere se vinde cu 24 de lei, iar miere de salcâm cu 25-28 de lei/kg, iar mierea de mană cu 30-35 lei/kg.
Apicultorii îşi valorifică producţia prin reţeaua farmaciilor naturiste din judeţ şi pe piaţa liberă sau prin târgul organizat săptămânal de Asociaţia Producătorilor Tradiţionali şi Ecologici din Maramureş.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus