Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

FAO: Preţurile mondiale la alimente au crescut în mai, pentru a cincea lună consecutiv

alimente-2
Indicele global al preţurilor produselor alimentare a crescut în mai pentru a cincea lună consecutiv, după ce vremea nefavorabilă a majorat preţurile la porumb şi brânză, a anunţat joi Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), transmite Reuters.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În mai, acest indice a avut o valoare de 172,4 puncte, în creştere faţă de 170,3 puncte în aprilie. Este cel mai ridicat nivel din iunie 2018 dar indicele rămâne cu 2,3% sub nivelul înregistrat în aprilie 2018.
FAO a subliniat că preţul lactatelor a crescut în aprilie cu 5,2% faţă de luna precedentă, în urma majorării cererii pentru brânză. Este a cincea lună de creştere a preţului lactatelor. Preţul cerealelor a urcat cu 1,4%, după ce fermierii din SUA s-au confruntat cu dificultăţi din cauza inundaţiilor.
În schimb a scăzut cu 3,2% preţul zahărului şi cu 1,1% preţul legumelor.
În a doua sa estimare pentru 2019, FAO previzionează că producţia mondială de cereale se va situa la 2,685 miliarde tone, în scădere faţă de prognoza precedentă, de 2,722 miliarde tone, dar încă în creştere cu 1,2% faţă de nivelul din 2018.
"Această creştere anuală a producţiei globale de cereale reflectă majorarea producţiei de grâu şi orz, în timp ce producţia mondială de orez va rămâne probabil aproape de nivelul record de anul trecut. În schimb va scădea producţia mondială de porumb, ne aşteptăm la un declin anual de 10% în SUA, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile", a previzionat joi Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus