Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Bihor: Cel mai mare depozit şi procesator de legume din ţară va fi realizat la Nojorid cu fonduri UE

legume-2
Judeţul Bihor va avea, în viitorul apropiat, cel mai mare depozit şi procesator de legume din ţară, realizat de un operator privat, printr-un proiect de peste 6 milioane de euro, finanţat şi cu fonduri de la Uniunea Europeană.
“Este cea mai mare investiţie pe fonduri europene, pe PNDR (Programul Naţional de Dezvoltare Rurală), din ţară şi va fi construit în comuna Nojorid. Investiţia se află în stadiul autorizaţiei de construcţie, care este obţinută, din câte ştim. Este un proiect frumos care ne-ar ajuta foarte mult tinerii fermieri producători de legume, în scopul valorificării produselor. Principala activitate va fi pe frigerare, o metodă prin care se frigerează instant legumele mărunţite, tocate. Este un sistem la modă. Capacitatea de procesare va fi de o sută de tone pe zi, sortare, tăiere, frigerare, doar legume”, a declarat Cristian Buzlea, directorul Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (OJFIR) Bihor.
Proiectul “Creare lanţ alimentar integrat prin realizarea de investiţii în colectare legume proaspete, procesare, depozitare şi comercializare în localitatea Nojorid” are o valoare totală de 6.436.153 de euro, din care sprjinul european este de 2,5 milioane de euro (restul fiind contribuţie proprie), finanţare prin Măsura 4.2, Creşterea valorii adăugate a produselor agricole, din cadrul PNDR 2014-2020.
“Această investiţie explică şi faptul că a crescut numărul proiectelor depuse din comuna Şinteu, o zonă de tradiţie în cultivarea cartofului. Pentru că acest beneficiar a discutat deja cu producătorii din Şinteu pentru a produce cartofi. De la 10-20 de ari cât cultivau ei în mod obişnuit, au ajuns la două-trei hectare pe producător. Se pare că
aceştia cultivă în baza unui contract de achiziţie a cartofilor. Este un lucru foarte bun, pentru că le dă oamenilor din comună de lucru, în condiţiile în care nu prea aveau alte posibilităţi. Mulţi au venit să facă proiecte la noi tocmai pentru că au văzut viabilă investiţia pe zona de valorificare a producţiei”, a mai menţionat directorul Buzlea.
Potrivit directorului OJFIR, pe lângă producţia de cartofi de la Şinteu, facilitatea dezvoltată cu fonduri UE la Nojorid va avea capacitate să preia şi să proceseze legume din întreg judeţul Bihor, dar chiar şi din judeţele limitrofe.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus