Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Daniel Botănoiu (MADR): E prematur să facem prognoze pe producţii; discutăm când avem recolta în hambar

porumb2
Campania de recoltare pentru culturile însămânţate în toamnă este în plină desfăşurare la nivel naţional, lucrările la orz fiind realizate pe aproape 80% din suprafaţă, orzoaica de toamnă pe mai mult de jumătate, în timp ce rapiţa se apropie de 40% din suprafaţă, iar grâul este abia la debut.

"Rapiţa este recoltată pe aproape jumătate din suprafaţă la nivel naţional, iar producţiile variază de la 2.000 la 4.500 de kilograme la hectar, în funcţie de zonă, însă recolta este în limite normale. Orzul în schimb este aproape finalizat. A început şi recoltatul grâului, dar ritmul depinde mult de condiţiile meteo. Dacă mai sunt ploi şi băltiri se întârzie puţin cu recoltatul, iar calitatea grâului se poate deprecia. Îngrijorările noastre sunt legate de temperaturile ridicate care afectează atât cultura grâului, cât şi celelalte culturi aflate pe rod, floarea soarelui, porumbul, pentru că duc la scoaterea rapidă a apei din plantă, împiedică polenizarea şi fac polenul steril. Prognoza meteo spune că vor fi călduri foarte mari în perioada următoare, în lunile iulie şi august", a declarat pentru AGERPRES secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu.
Oficialul MADR susţine că la ora actuală este prematur să se facă prognoze pe producţiile vegetale din acest an, iar cel mai bine ar fi "să discutăm când avem recolta în hambar".
"E nevoie clar de irigaţii, dar şi acestea rezolvă doar o parte din problemă. Nu este o situaţie în care să fim extrem de încântaţi, dar nicio o situaţie dramatică. A fost şi este un an dificil pentru că în toamnă s-a semănat mai târziu, în primăvara la fel, pentru că au fost ploi şi temperaturi scăzute, iar perioada de înflorit a venit pe secetă şi pe temperaturi ridicate. În aceste condiţii, trebuie să ai tehnologii foarte bine adaptate cu hibrizi scurţi. Deocamdată nu avem o situaţie exactă a suprafeţelor calamitate de ploi în exces şi de grindină, pentru că tot ceea ce înseamnă calamităţi se contabilizează prin ordin al prefectului prin dosare de calamităţi şi vom şti exact abia când se închide capitolul recoltat. E prematur să facem prognoze pe producţii. Este bine să discutăm când avem recolta în hambar", a explicat Botănoiu.

Potrivit sursei citate, la ora actuală există în jur de 300.000 de hectare contractate pentru irigat, iar în aceste zone unde există solicitări şi contracte de irigat, ANIF a dus apa pe canale, în timp ce energia electrică utilizată are preţ reglementat. Botănoiu afirmă că legea îmbunătăţirilor funciare care se află la preşedinte pentru promulgare va ajuta foarte mult la repunerea în funcţiune a infrastructurii principale de irigaţii.
"În legea îmbunătăţirilor funciare am trecut ca de la anul toate asociaţiile profesionale să poată veni în parteneriat cu ANIF să cumpere energie la preţ reglementat. ANIF are energie cumpărată la un preţ reglementat de 146 de lei MWh, în timp ce preţul pe bursă era de 170 lei MWh. Aşteptăm să vină promulgată legea de la preşedinte cu tot ceea ce înseamnă abonamente, cotizaţii, şi cred că va ajuta enorm pentru că ne va permite să reparăm infrastructura principală, dar şi să facem intervenţiile la timp", a adăugat Daniel Botănoiu.
Potrivit datelor centralizate de MADR până la data de 28 iunie 2016, orzul a fost recoltat de pe 79,4% din suprafaţă, respectiv de pe 238.112 hectare (ha), iar producţia obţinută se cifrează la 1,055 milioane tone. Suprafaţa aflată în cultură este de 299.787 ha.
Lucrările la orzoaica de toamnă au fost realizate pe 45.625 ha (61,5%) din cele 74.165 ha aflate în cultură, iar producţia obţinută până în prezent este de 228.290 tone, în timp ce la rapiţa pentru ulei s-a recoltat 39,8% din suprafaţă, respectiv 185.479 ha, iar cantitatea se ridică la 498.970 tone.
Recoltatul grâului şi al secarei este doar la început, lucrările fiind realizate pe 7,7% din suprafaţă, adică 162.253 ha dintr-un total de 2,095 milioane ha însămânţate în toamnă. Cantitatea obţinută de pe aceste suprafeţe este de 613.670 tone.

Ultima prognoză a Comisiei Europene din luna iunie estimează că în 2016 vor fi producţii medii mai mici faţă de anul trecut în majoritatea statelor comunitare, deşi pentru România sunt prognozate randamente mai ridicate faţă de media Uniunii Europene la floarea-soarelui, grâu şi porumb.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus