Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Olt: Seceta a afectat culturile agricole pe o suprafaţă de peste 70.000 de hectare

seceta-2
Seceta a afectat culturile agricole din judeţul Olt pe o suprafaţă de aproximativ 72.000 de hectare, în cea mai mare parte fiind vorba de culturi de floarea-soarelui şi porumb, potrivit purtătorului de cuvânt al Direcţiei Agricole Judeţene (DAJ), Jan Vasiloaica.

Acesta a precizat că primăriile din judeţ au raportat la DAJ Olt că aproximativ 54.000 de hectare de culturi de floarea-soarelui au fost afectate de secetă în proporţie de peste 60%. Mai sunt afectate de secetă şi culturile de porumb, în proporţie mai mare în sudul judeţului, precum şi culturile de sorg, soia şi de legume cultivate în câmp.
"Primăriile au trimis o raportare privind efectele secetei şi în urma centralizării datelor reiese că sunt afectate de secetă 72.000 de hectare de culturi agricole. Se estimează că recoltele de pe suprafeţele afectate de secetă vor fi mai mici cu 70% sau chiar 75%. Potrivit raportării primăriilor, culturile de floarea soarelui au fost afectate în proporţie de peste 60%, iar culturile de porumb afectate se estimează că vor avea o producţie de boabe şi cu 75% mai scăzută", a spus Jan Vasiloaica.
Reprezentantul DAJ Olt a menţionat că situaţia în privinţa culturilor afectate de secetă este dinamică, deoarece este posibil ca seceta să se accentueze, iar pentru unele culturi chiar dacă ar cădea precipitaţii în următoarele două săptămâni recoltele nu ar fi mai bune.
"Fenomenul (n.r. - seceta) este în dinamică şi este posibil ca gradul în care sunt afectate unele culturi să crească. Culturile de floarea-soarelui sunt în stadiu avansat de vegetaţie, într-o săptămână, cel mult două săptămâni, va începe recoltarea şi ploile nu ar influenţa prea mult producţia. Şi porumbul este în stare avansată de vegetaţie", a adăugat Vasiloaica.
Conform acestuia, seceta este mai accentuată în sudul judeţului, mai ales în localităţile Radomireşti, Stoicăneşti şi Văleni, unde precipitaţiile au fost reduse în această vară.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus