Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Bacău: Fermierii care au recoltat mai târziu porumbul au câştiguri mai mari

porumb2
Fermierii băcăuani care au recoltat în iarnă porumbul au, paradoxal, câştiguri financiare mai mari faţă de cei ce au efectuat lucrarea în termenele considerate optime din toamnă, susţin producătorii din judeţ.

“Fermierii care strâns recolta în toamnă au pierdut financiar pentru că preţul a fost foarte jos, iar umiditatea a fost extrem de mare. Nu am păţit niciodată ca anul trecut. După ce în iulie a plouat mult şi au fost temperaturi nocturne scăzute, fapt ce a condus la o coacere întârziată a boabelor de porumb, decalându-se mult timpul de recoltarea, a urmat şi o toamnă umedă şi cu multă ceaţă. În luna noiembrie, altfel ideală pentru recoltat, nu am văzut soarele şi nu s-a putut intra în teren din cauza umidităţii mari a porumbului", a declarat unul dintre cei mai cunoscuţi producători din judeţ, Ioan Chiriac, administrator al firmei Servchimex din Godineşti.
Potrivit acestuia, "acum se poate lucra, iar randamentul financiar este, poate surprinzător, mai mare" decât dacă s-ar fi recoltat în toamnă.

Fermierii băcăuani susţin că întârzierea recoltării porumbului a permis, însă, o economie cu lucrările de uscare, transport şi depozitare pe timpul iernii, timp în care a crescut şi preţul pe kilogram al boabelor de porumb. Dacă în toamnă, umiditatea boabelor de porumb, parametru extrem de important la stabilirea preţului de achiziţie, era în jur de 22-24%, chiar şi 30% în unele cazuri, acum, după ce s-a făcut uscarea naturală, pe cocean în aer liber, acest indicator a ajuns la aproximativ 19%.
"Chiar dacă afară au fost temperaturi şi de -20 de grade, bobul de porumb nu a fost deloc afectat. Mai trebuie spus că, în toamnă de exemplu, kilogramul de porumb se achiziţiona de către marii traderi cu circa 30 de bani, ceea ce făcea ca acest tip de cultură să devină neprofitabil, chiar şi în condiţiile unei producţii de peste 5.000 de kilograme la hectar. Acum, preţul unui kilogram de porumb boabe a ajuns la 50-55 de bani, fapt ce face ca producţia să devină cât de cât rentabilă",a afirmat şi Laurenţiu
Baciu, un alt cunoscut fermier băcăuan, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România.
Aproape 10.000 de hectare, din cele 86.000 cultivate în 2014 cu porumb, rămăseseră nerecoltate, la intrarea în iarnă, ca urmare a deciziei luate de fermieri, care şi-au asumat riscul de a fi afectate de porcii mistreţi, rozătoare ori de hoţi, spune Ghiţă Burlui, fost director la Direcţia Agricolă Bacău.

De pe suprafaţa totală, s-a reuşit recoltarea, până în prezent, a unei cantităţi de 482.000 de tone de porumb boabe, dar în unele fermele băcăuane mai este de strâns recolta de pe încă aproape 500 de hectare.
Unii fermieri au reuşit o producţie şi de circa 10.000 de kg boabe la hectar, cantitate care asigură "un profit frumuşel, dar numai în condiţiile în care au dispus de propriile spaţii de depozitare şi de utilaje pentru condiţionarea cerealelor".

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus