Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Daniel Constantin: Gradul de absorbţie în programele gestionate de MADR a crescut din 2012 de la 45,58 la 87,33%

daniel-constantin-4
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a declarat joi că din momentul în care a preluat conducerea instituţiei, în mai 2012, până la sfârşitul anului 2014 gradul de absorbţie al fondurilor europene în programele gestionate de MADR a crescut de la 45,58% la 87,33%.

Constantin a prezentat un bilanţ al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) privind absorbţia fondurilor europene pentru agricultură, dezvoltare rurală şi pescuit.
Potrivit acestuia, pentru toate cele trei fonduri gestionate de MADR, Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), Fondul European pentru Garantare Agricolă (FEGA) şi Fondul European pentru Pescuit (FEP), a existat în perioada 2007-2013 o alocare financiară totală de 15,371 miliarde euro, din care 13,448 miliarde euro au fost deja încasaţi de la Comisia Europeană.
Daniel Constantin a prezentat un grafic care arată evoluţia ratei de absorbţie pe cele trei fonduri. Astfel, gradul de absorbţie la FEADR a crescut de la 44,21% la 1 mai 2012, la 82,50% la 31 decembrie 2014. În cazul FEGA, creşterea a fost de la 47,82%, la 94,06%. În ceea ce priveşte FEP, gradul de absorbţie a urcat de la 22,04% la 46,12%.
Constantin a prezentat şi o serie de măsuri care vor fi luate pentru accelerarea absorbţiei sumelor din FEADR.
În acest sens, ministrul s-a pronunţat pentru realizarea unei baze de date cu preţuri de referinţă pentru activele fizice achiziţionate prin proiect.
"Beneficiarii privaţi care până acum trebuiau să parcurgă o procedură specială de achiziţii publice nu mai trebuie să parcurgă această procedură, în practică ea a întâmpinat foarte multe greutăţi. Trebuie să se încadreze doar în acele preţuri de referinţă fixate de către această listă", a explicat ministrul.

Acordarea plăţilor în avans la beneficiarii publici pe baza unei singure achiziţii publice este o altă măsură care va fi luată în această direcţie, potrivit ministrului Agriculturii.
"Pentru beneficiarii publici cred că este important să reuşim să le dăm avansul atunci când au nevoie de acest avans, adică, cât mai repede cu putinţă. Până acum procedura spunea că putem să le dăm acest avans de 50% după ce au făcut toate procedurile de achiziţii publice. În această variantă simplificată, dacă au făcut cel puţin o procedură de achiziţii publice, putem să dăm un avans de 40% de această dată către unităţile administrativ-teritoriale", a arătat Constantin.
De asemenea, bilanţul prezentat de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, prevede şi măsuri pentru accelerarea absorbţiei în cazul celorlalte două fonduri europene - FEGA
şi FEP.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus