Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Vânzările de produse din carne de porc înregistrează o creştere cu peste 10% în această perioadă

carne-1
Vânzările de produse din carne de porc înregistrează în această perioadă o creştere medie de 10-13%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, însă preţurile sunt cu circa 15 procente mai mici, din cauza variaţiilor înregistrate la preţul cărnii de porc pe piaţa europeană, a declarat Vladimir Mănăstireanu, directorul executiv al Asociaţiei Române a Cărnii (ARC).

"Comparativ cu anul 2014, când s-a înregistrat un vârf în luna iulie de 6,39 lei/kg la carnea de porc în viu, în luna octombrie 2015 preţul a scăzut la 5,28 lei/kg în viu, respectiv cu circa 17,4%. Acesta este influenţat de variaţiile preţului pe piaţa europeană din cauza embargoului impus de Rusia şi datorită instituirii depozitării private din luna martie (4,56 lei/kg) până în luna mai (4,98 lei/kg), perioadă în care s-au retras cantităţi mari de carne de porc de pe piaţă. Referitor la volumul vânzărilor de preparate din carne, avem o creştere medie între 10 - 13% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut la preparatele din carne. Noi putem face evaluări doar la nivelul supermarketurilor nu şi pe comerţul din târguri, specific acestei perioade a anului", a explicat Mănăstireanu.
Potrivit datelor ARC, în supermarketuri, preţul la raft pentru specialităţile din carne de porc (pulpă, file) variază între 13,8 lei/kg şi 15,5 lei/kg.
În ceea ce priveşte carcasa de porc, preţul a înregistrat o "cădere" cu 22,5% faţă de 2014, de la 7,5 - 8 lei/kg, la 6 - 6,2 lei/kg în prezent, iar la carnea de porc de lucru (CPL), respectiv cea folosită în fabrici pentru preparatele din carne, s-a redus cu 13,4% de la 7,54 lei/kg (preţ mediu CPL) în 2014 la 6,53 lei/kg (preţ mediu CPL) în 2015.
Şi jambonul s-a ieftinit cu 14% faţă de anul trecut, de la 8,71 lei/kg la 7,48 lei/kg.
Pentru a satisface toate gusturile, procesatorii români se orientează în această perioadă către produsele tradiţionale din carne de porc preferate de români, precum tobă, caltaboş, jambon sau cârnaţi, şi aprovizionează piaţa cu astfel de produse.

Consumul mediu de produse din carne de porc pe piaţa autohtonă înregistrează o creştere faţă de anii trecuţi, ajungând la 33 de kilograme pe locuitor într-un an, însă rămâne cu 15-20% mai mic decât media din Uniunea Europeană.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus