Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Ministrul Agriculturii: Este pentru prima dată când în România se acordă subvenţia în luna februarie

minister-1
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă la Târgu Mureş, că începând din data de 25 februarie banii pentru subvenţii vor intra în conturile fermierilor şi că este pentru prima oară când România a reuşit să acorde aceste subvenţii în luna februarie.

“Şi cel mai important lucru pentru noi, şi este obiectivul pe care l-am urmărit şi iată că astăzi l-am atins, este acela de a da subvenţiile la timp. Este pentru prima dată când în România se acordă subvenţia în luna februarie. Am spus-o când am lansat această informaţie, că noi vom fi în situaţia de a transfera banii în conturile fermierilor pe data de 28 februarie, lucrul acesta s-a întâmplat cu 5 zile mai devreme, pe data de 25 februarie. Până aseară erau prelucrate documente pentru 460.000 de fermieri, din cei aproape 700.000, asta înseamnă că în următoarele zile vom procesa toate datele, în aşa fel încât fermierii, în luna martie, să beneficieze de sumele care li se cuvin pentru sprijinul ajutorului de stat naţional tranzitoriu", a evidenţiat ministrul Agriculturii.
El a subliniat că în agricultură lucrările trebuie făcute la timpul optim, iar ministerul a organizat efectuarea acestor plăţi pentru ca acest sprijin să ajungă în timp util la fermieri.
"Aceasta, din câteva motive lesne şi obligatoriu de înţeles pentru toată lumea: primul, că în agricultură lucrările se fac la timp. O zi întârziată astăzi, mâine nu mai poate fi recuperată. O lucrare pe care nu ai făcut-o astăzi, s-ar putea ca mâine să nu o mai faci sau să o faci degeaba. Şi atunci gradul acesta de aşteptare ridicat al fermierului, coroborat cu condiţiile concrete în care îşi desfăşoară activitatea - mă gândesc aici la condiţiile de climă şi sol - sunt tot timpul un cleşte în mâna întâmplării, or noi nu putem să lăsăm lucrurile aşa, motiv pentru care am purces organizatoric şi am promovat hotărârile de guvern în aşa fel încât acest sprijin să vină la timp', a declarat ministrul Agriculturii.
Acesta a precizat că a promovat şi Hotărârea de Guvern referitoare la subvenţiile pentru zootehnie şi că a avut discuţii pe această temă cu reprezentanţii crescătorilor de taurine din România.
“Vreau să transmit rugămintea către fermierii români să vină la timp, pe baza programărilor făcute de către APIA, să depună cererile la această instituţie şi acolo unde sunt arondaţi, într-un ritm pe care ei şi-l stabilesc, în aşa fel încât să evităm aglomerările şi întârzierile. Sunt trei etape corecte şi bine stabilite pentru derularea subvenţiilor pentru anul 2017, anume perioada de depunere a cererilor, care înseamnă 1 martie-15 mai, perioada de procesare administrativă şi eşantionare, înţelegând aici stabilirea eşantioanelor şi transmiterea acestora spre fermieri, în perioada 1 iunie-1 iulie, în aşa fel încât între 1 iulie şi 1 octombrie să putem face verificările în teren, având din acest punct de vedere toate etapele parcurse ca să putem începe subvenţiile, ca avans pentru culturile care se vor însămânţa în această primăvară, începând cu data de 15 octombrie”, a arătat Petre Daea.
Ministrul Agriculturii a precizat că instituţia pe care o conduce este la dispoziţia fermierilor şi acţionează în interesul agriculturii româneşti şi din acest motiv au fost iniţiate o serie de programe importante.
“Avem, de asemenea, programe foarte importante pe care le-am pus în mişcare, înţelegând aici combaterea eroziunii solului şi refacerea sistemului de irigaţii, program care se derulează. Avem, de asemenea, programul care ne aduce speranţa că în România lucrurile vor fi altfel ca până acum, anume acela de a stimula creşterea suinelor, a porcului gras, în aşa fel încât să scoatem din situaţia grea crescătorii de suine, de porci, şi să putem asigura creşterea efectivelor de animale în aşa fel încât să avem consumatorul de porumb, ştiindu-se faptul că România este primul cultivator din Uniunea Europeană, dacă ne referim la suprafaţă, la cultura porumbului”, a mai afirmat Petre Daea.
Ministrul Agriculturii a participat vineri, la Târgu Mureş, la Adunarea Generală a Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus