Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Helmut Claas a aniversat împlinirea vârstei de 90 de ani

helmut-claas
Helmut Claas, de mulți ani asociat comanditat al Grupului CLAAS și președinte al comitetului acționarilor, a aniversat pe 16 iulie împlinirea vârstei de 90 de ani. Acesta a transformat compania înființată de tatăl și unchii săi într-un producător mondial de top din domeniul utilajelor agricole.

„Helmut Claas este de zeci de ani o sursă importantă de idei și acțiuni. Cu experiența și consecvența sa de excepție, a condus compania de familie CLAAS în perioade bune și mai puțin bune, stimulând în permanență progresul tehnologic în ingineria agricolă”, a declarat Lothar Kriszun, purtător de cuvânt al Consiliului de administrație al Grupului CLAAS.

Helmut Claas s-a născut în 1926 la Harsewinkel, Germania, fiind cel mai mare dintre cei trei copii ai familiei. Între 1948 și 1954 a studiat ingineria mecanică la Universitatea Tehnică din Hanovra. Studiile au inclus un semestru la Universitatea Tehnică din Viena și un an de studii în domeniul agriculturii la Paris. Au urmat alte studii în domeniu la Universitatea din Viena și Grande École Nationale d’Agriculture de la Paris.
După terminarea studiilor, a preluat responsabilitatea creării și planificării rețelei de distribuție a companiei CLAAS în Franța, care acum funcționează sub denumirea de CLAAS France.

În 1958, Helmut Claas s-a alăturat companiei de familie a părinților săi de la Harsewinkel, Germania. În 1962 a fost numit director al departamentului de inginerie. Atunci când compania a fost transformată într-o societate în nume colectiv în 1978, conform legislației germane (OHG), a devenit asociat cu răspundere personală. În 1996, în urma restructurării companiei sub forma unei societăți pe acțiuni, a părăsit funcția de asociat comanditat pentru a deveni președintele Consiliului de Supraveghere și al Comitetului acționarilor.

A pus un accent deosebit pe dezvoltarea produselor revoluționare și pe producerea în masă a acestora, în condiții rentabile. Helmut Claas a fost inițiator sau co-autor al unei întregi game de inovații. De exemplu, în 1970 a fost dezvoltată seria DOMINATOR, pe baza unui concept constructiv modular sau cu platformă. Modelele DOMINATOR au devenit cele mai de succes combine de recoltat din lume.
Următorul model, LEXION, a fost dezvoltat tot în era lui Helmut Claas. Acesta este considerat și în prezent cea mai avansată și performantă combină de recoltat din lume. Dezvoltarea combinelor autopropulsate de recoltat furaje JAGUAR a fost o altă poveste de succes, datorită căreia CLAAS a dominat piețele globale.

În 2003 a realizat un pas important spre dezvoltarea și asigurarea succesului viitor al companiei prin preluarea de către CLAAS a întregii divizii de tractoare a Renault Agriculture. Din acel moment, compania s-a aflat în poziția de a furniza gama completă de utilaje agricole sectorului agricol mondial.

Multe universități de renume internațional din Ungaria, Marea Britanie, Bulgaria și Germania i-au acordat lui Helmut Claas titlul de doctor honoris causa. De exemplu, în 2000 a primit titlul onorific de „Doctor în studii agricole” „ca recunoaștere a realizărilor de excepție în domeniul ingineriei agricole și a serviciilor aduse dezvoltării utilajelor agricole moderne, de înaltă performanță” din partea Universității din Stuttgart-Hohenheim. De asemenea, în 2004 a fost numit membru de onoare al senatului Universității din Stuttgart-Hohenheim pentru realizările pe care le-a avut de-a lungul întregii vieți în domeniul tehnologiei agricole inovatoare. În iunie 2009, Universitatea Goryachkin din Moscova, care acum poartă denumirea de Academia Agricolă Timiryazev, l-a desemnat profesor onorific. Tot în 2009, Franța i-a conferit lui Helmut Claas titlul de „Cavaler al Ordinului Legiunii de onoare”, în cinstea serviciilor aduse în calitate de pionier al cooperării franco-germane. Titlurile acordate pentru întreaga sa activitate au fost întregite de titluri personale, cum ar fi titlul de cetățean de onoare al orașului său natal, Harsewinkel, Germania, medalia de merit a landului Baden-Württemberg din Germania, precum și ordinul de merit din partea ministrului francez al agriculturii.

Dezvoltarea ulterioară pe termen lung a companiei de familie CLAAS a avut un fundament solid pentru mulți ani. În prezent, fiica sa, Cathrina Claas-Mühlhäuser conduce grupul, având funcția de președinte al Consiliului de supraveghere.

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus