Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Agrometeo: Speciile agricole de toamnă vor parcurge ritmuri normale de vegetaţie pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului

prognozameteo
Pe suprafeţele agricole cu deficite ridicate de apă în sol, procesele biologice ale plantelor se vor desfăşura mai lent, în timp ce regimul hidro- termic din aer şi sol favorabil va imprima ritmuri normale de vegetaţie la speciile de toamnă (rapiţă, orz şi grâu), îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului, se arată în prognoza agrometeorologică întocmită de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), valabilă pentru perioada 14-20 octombrie.

Din punct de vedere agrometeorologic, aprovizionarea cu apă din stratul de sol 0-20 cm (ogor) se va încadra în limite satisfăcătoare şi local apropiate de optim, în Banat, Maramureş, Oltenia, pe suprafeţe extinse din Crişana, vestul şi nord-vestul Munteniei, local în nordul şi centrul Transilvaniei, izolat în sud-estul Dobrogei.
În Moldova, cea mai mare parte a Dobrogei, Munteniei, Transilvaniei, local în nord- vestul Crişanei, se vor înregistra deficite de apă în sol, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă.
Pe de altă parte, regimul hidro-termic din aer şi sol favorabil va imprima ritmuri normale de vegetaţie la speciile de toamnă (rapiţă, orz şi grâu), îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului. Totodată, pe suprafeţele agricole cu deficite ridicate de apă în sol, procesele biologice ale plantelor se vor desfăşura mai lent.
Specialiştii în agrometeorologie sunt de părere că rapiţa înfiinţată în perioada optimă va înregistra germinarea (80-100%) şi răsărirea (10-100%), mai avansate fiind culturile din jumătatea de sud a ţării unde se va continua înfrunzirea (3-6 frunze). De asemenea, în funcţie de data semănatului şi condiţiile pedo-climatice, orzul şi grâul de toamnă se vor afla în fazele de germinare-răsărire (10-100%) şi apariţia primelor frunze (10-20%).
În plus, se vor continua lucrările de însămânţare în perioada optimă (15 septembrie-20 octombrie), pentru ca plantele să poată beneficia de resurse termice necesare parcurgerii proceselor de călire şi vernalizare /trecerea de la perioada vegetativă la cea generativă se realizează în perioada de toamnă-începutul iernii, n.r./. Cultura de porumb îşi va definitiva maturitatea deplină (90-100%), cu extindere şi chiar finalizare a lucrărilor de recoltare, în majoritatea regiunilor agricole.
La sfecla de zahăr din principalele bazine de cultură vor predomina maturitatea tehnologică şi recoltarea, iar la cultura de cartof din centrul ţării se vor definitiva lucrările de recoltare. Speciile pomi-viticole vor parcurge maturarea rodului/lemnului,
îngălbenirea şi căderea frunzelor, precum şi recoltarea la soiurile tardive. Condiţiile agrometeorologice prognozate vor fi optime desfăşurării lucrărilor agricole în câmp (eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arat, pregătirea patului germinativ, semănat, recoltare).
Recomandările de specialitate includ, printre altele: continuarea şi chiar finalizarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare ale produselor agricole de sezon; eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale şi efectuarea arăturilor adânci de toamnă; urgentarea pregătirii patului germinativ şi semănatul culturilor de toamnă în epoca optimă; lucrări de întreţinere în plantaţiile pomi-viticole.

Caracteristicile meteorologice estimate pentru perioada 14 - 20 octombrie relevă faptul că vremea va fi predominant mai caldă decât în mod normal, în majoritatea regiunilor agricole. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 11 şi 24 de grade Celsiur, la nivelul întregului teritoriu, abaterile termice pozitive fiind între unu şi 12 grade Celsius.
Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 16 şi 29 de grade Celsius, la scara întregii ţări, iar minima se va situa între 4 şi 18 grade Celsius, în aproape toate regiunile. Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va oscila între 13 şi 26°C, limite favorabile desfăşurării fazelor de vegetaţie la speciile de toamna deja înfiinţate şi continuării lucrărilor de semănat la grâul de toamnă.
Sub aspect pluviometric se prognozează ploi locale, sub formă de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, în aproape toată ţara. În primele zile ale perioadei se vor înregistra cantităţi de apă mai însemnate, îndeosebi în zonele vestice, nordice şi centrale.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus