Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Covasna: Producţie record de cartofi în acest an; preţurile en-gros - derizorii

cartofi-3
Producţia de cartofi din acest an va fi una extrem de bună în judeţul Covasna, unde, potrivit estimărilor specialiştilor, se vor obţine, în medie, circa 28 de tone la hectar.
Directorul Direcţiei Agricole Covasna, Könczei Csaba, a declarat, marţi, că până în prezent s-a recoltat 45% din suprafaţa cultivată cu cartofi, iar producţia estimată depăşeşte în mod considerabil media multianuală.
'
Tot anul agricol a fost bun, la cartofi, ca şi la cerealele de toamnă şi la cele de primăvară, producţia va fi mai bună decât media multianuală şi asta datorită precipitaţiilor care au căzut la timp în primăvară, cu o ciclicitate aproape optimă. Este un an special în acest sens (...) Precizez că până în momentul de faţă s-au recoltat cu prioritate cartofii timpurii pentru industrializare, iar producţia medie la hectar este în jur de 28 de tone, faţă de producţia medie multianuală de 20-21 tone la hectar', a declarat Könczei Csaba.
Potrivit acestuia, în judeţul Covasna s-au cultivat în acest an 13.873 de hectare cu cartofi, cu aproximativ 2000 de hectare mai mult decât în anii anteriori.
'Trendul de scădere a suprafeţelor cultivate cu cartofi, înregistrat în ultimii 6-8 ani, s-a oprit şi a luat-o pe panta ascendentă şi asta în mod categoric datorită sprijinului acordat pentru cartoful de sămânţă şi cartoful timpuriu pentru industrializare', a mai spus acesta.
Din păcate pentru producători, cartofii se vor vinde extrem de ieftin în acest an, la un preţ care abia va acoperi cheltuielile de producţie.
'În momentul în care producţia e bună, automat oferta pe piaţă e mai mare şi pierde valoric. Eu preconizez că preţul va fi mai mic decât anul trecut, deja este mai mic, în unele cazuri este deja prea mic. Acum cartofii se vând cu 35-40 de bani la producător, cu puţin peste preţul de producţie', a declarat directorul Direcţiei Agricole.
El a mai menţionat că în judeţ există spaţii adecvate de depozitare doar pentru o treime din producţia multianuală de cartofi.
În opinia sa, producătorii de cartofi din Covasna, judeţ supranumit pe vremuri 'ţara cartofului', ar trebui să se reorienteze spre cartofii de sămânţă, care au un preţ mult mai bun pe piaţă.
'Sper că ne vom dezvolta mai mult spre cartoful de sămânţă (...) Înainte de 1989, cartoful de sămânţă din judeţul Covasna era foarte căutat pentru multiplicare şi ar trebui, din acest punct de vedere, să revenim la acel nivel, deoarece clima şi zona noastră sunt foarte favorabile pentru producţia de cartofi de sămânţă (...) Acesta se vinde mai bine, cel din import se vinde cu cel puţin un euro pe kilogram, dar poate ajunge şi la 4 euro, în funcţie de soi şi calitatea seminţei', a mai spus directorul Direcţiei Agricole Covasna.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus