Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Ministrul Agriculturii: Fermierii au solicitat subvenţii pentru suprafeţe mai mari cu 214.525 ha faţă de 2016; sunt mulţumit cum s-a lucrat

teren-4
Fermierii români au solicitat subvenţii europene pentru o suprafaţă de 9,541 milioane hectare în acest an, în creştere cu 214.525 hectare faţă de anul trecut, în timp ce numărul cererilor de plată s-a diminuat cu aproape 17.000, ceea ce demonstrează că au fost comasate suprafeţele, a declarat marţi ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea,

"S-a încheiat campania de depunere a cererilor de plată luni, la orele 24:00. Dacă în 2016 au fost depuse 901.335 de cereri pentru o suprafaţă de 9.326.864 hectare, în 2017, la data de 15 mai, orele 24:00, fermierii au depus 884.397 de cereri pentru o suprafaţă de 9.541.389 hectare. Faţă de anul trecut avem mai puţine cu 16.938 de cereri, ceea ce demonstrează că s-au comasat suprafeţele, dar avem un plus de suprafaţă de 214.525 hectare", a precizat Daea.
Şeful MADR s-a declarat mulţumit de modul în care s-au mobilizat fermierii pentru a depune cererile la termenul stabilit, ceea ce garantează că fermierii îsi vor putea lua la timp subvenţiile în acest an.
"Sunt foarte mulţumit de modul în care s-a lucrat. Este o realizare foarte importantă pentru agricultură pentru că se pot respecta termenele pe partea de control, dar avem şi garanţia că fermierii vor lua la timp subvenţiile pentru anul 2017/2018", a adăugat ministrul Agriculturii.
Potrivit sursei citate, fermierii care au depus cererea de plată la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură APIA până la data de 15 mai vor mai putea face anumite corecţii în sistem până la finele lunii, respectiv 31 mai 2017.
Ministrul Agriculturii preciza, în 4 mai, că fermierii români nu vor primi subvenţiile europene, dacă nu depun cererile de plată până la data de 15 mai, când "se închid obloanele la APIA".
"Cine nu depune cererea până la data de 15 mai inclusiv, nu primeşte subvenţii. S-au luat toate măsurile pentru a-i ajuta pe fermieri să depună cererile până la această dată. Sunt oameni la dispoziţie, mijloace de transport la dispoziţie pentru cei care nu pot ajunge la centrele APIA, iar la APIA se lucrează şi sâmbătă şi duminică în această săptămână, dar şi în weekend-ul următor. Sunt zile normale de lucru. Până la 15 mai, România vrea să depună toate cererile fără penalităţi, pentru că penalităţile se duc pe fiecare fermier în parte, dar fermierul este al României. Eu nu vreau să pierd niciun leu de la Uniunea Europeană. Am introdus reguli, am creat toate condiţiile. Sunt oameni în dispozitiv, am dat inginerii de la centrele agricole şi se lucrează de luni până luni, fără weekend-uri. Repet, 15 mai este ultima zi de depunere. Se închid obloanele la APIA, au altceva de făcut după data de 15 mai", a precizat ministrul Agriculturii.
El a subliniat că au existat solicitări din partea unor fermieri de a prelungi termenul de depunere, însă răspunsul a fost unul cât se poate de categoric: "Nu admitem sub nicio formă depăşirea termenului de 15 mai".
Sprijinul financiar aferent Campaniei 2017 este finanţat din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus