Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Principalii cumpărători de grâu îşi cresc producţia proprie ceea ce va agrava supraabundenţa globală

grau-8
Chiar dacă la nivel mondial există o supraabundenţă de grâu, o parte din principalii cumpărători de grâu ar putea să-şi reducă achiziţiile de peste hotare, ceea ce va agrava şi mai mult problema stocurilor care se situează deja la un nivel record, transmite Bloomberg.

Consiliul Internaţional al Cerealelor (IGC) estimează că o serie de ţări din Africa de Nord precum Egiptul şi Algeria, toate dependente de grâul din străinătate pentru hrana populaţiei, ar putea să îşi majoreze producţia internă cu 25% în acest an dacă vremea va fi atât de favorabilă pe cât se estimează. Aceasta înseamnă că importurile de grâu ale regiunii vor scădea la cel mai redus nivel din ultimii trei ani, susţine firma de cercetare AgResource Co.
"Comerţul mondial cu grâu stagnează şi dacă vom avea recolte mai mari în Africa de Nord aceasta va face şi mai dificilă creşterea livrărilor ţărilor producătoare. Preţurile vor trebui să mai scadă pentru a stimula cererea", a declarat preşedintele AgResource, Dan Basse.
Pe baza prognozelor meteo, Organizaţia naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) estimează că perspectivele pentru recoltele de grâu din Africa de Nord sunt "bune spre excelente". De asemenea, Departamentul american al Agriculturii susţine că vremea umedă a creat condiţii favorabile în Maroc, Algeria şi Tunisia.
AgResource estimează că majorarea randamentului la hectar va duce la creşterea producţiei în sezonul 2017-18 până la 19,6 milioane tone, în urcare cu 39% comparativ cu anul trecut. Aceasta ar putea determina diminuarea importurilor până la 27,6 milioane tone, de la un nivel record de 28,1 milioane tone anul trecut.
Culturile de grâu din Maroc, Algeria şi Tunisia sunt dependente în principal de ploi însă majoritatea culturilor din Egipt sunt irigate.
"Am avut doi ani de importuri relativ mari în Africa de Nord iar situaţia ar trebui să fie diferită în următorul sezon", susţine Amy Reynolds, economist şef la Consiliul Internaţional al Cerealelor.
Totuşi, chiar şi cu o recoltă bună, Africa de Nord va rămâne dependentă de grâul importat. Potrivit FAO, în medie, importurile asigură peste 40% din necesarul de grâu al Egiptului, cel mai mare importator mondial, şi Marocului, în timp ce în cazul Tunisiei şi Algeriei, al treilea importator mondial, dependenţa de importuri este de peste 60% iar în cazul Libiei este chiar şi mai mare.
"Importurile vor fi în continuare semnificative iar impactul pentru aceste ţări depinde nu doar de necesităţile interne ci şi de preţurile de pe pieţele mondiale", a declarat economistul FAO, Monika Tothova.
Majoritatea importatorilor au profitat de creşterea producţiei mondiale de grâu în ultimii ani care va face ca stocurile să atingă un nivel record de 263 milioane tone în acest sezon, susţine IGC. Cotaţiile futures la grâu pe bursa de la Chicago au scăzut la jumătate de la un vârf de 9,47 dolari per bushel în 2012 la un minim de 3,86 dolari per bushel în luna august 2016.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus