Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Harghita: Seceta excesivă împiedică efectuarea corespunzătoare a arăturilor de toamnă

teren-7
Seceta severă care afectează judeţul Harghita de câteva luni împiedică efectuarea corespunzătoare a arăturilor de toamnă pentru culturile de primăvară, motiv pentru care aceste lucrări s-au efectuat doar pe jumătate din suprafaţa preconizată.

Directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR), Torok Jeno, a declarat pentru AGERPRES că arăturile pentru culturile de toamnă se efectuează foarte greu, cu un consum mare de motorină, din cauza solului uscat şi bolovănos. Unii fermieri forţează şi efectuează aceste lucrări, în ciuda cheltuielilor mari, iar alţii aşteaptă ca vremea să devină favorabilă, motiv pentru care doar aproape jumătate din suprafaţă a fost arată.
Potrivit sursei citate, tot din cauza secetei au fost probleme mari şi cu pregătirea patului germinativ pentru culturile de toamnă, respective grâu, triticale, orz şi secară.
"Unele parcele, semănate mai timpuriu, arată bine, sunt frumoase. Dar există culturi de toamnă la care răsărirea este întârziată şi neuniformă, din cauză că pregătirea patului germinativ a fost dificilă, pe fondul secetei pedologice", a explicat Torok Jeno.
Datele statistice arată că, începând din luna august, cantităţile de precipitaţii din Harghita s-au situat sub media multianuală, iar în luna noiembrie nu s-au înregistrat deloc ploi sau căderi de zăpadă. Astfel, în luna august s-au înregistrat precipitaţii de 30 litri pe metrul pătrat, faţă de 65 de litri cât este media multianuală, în septembrie au
căzut doar 17 litri pe metrul pătrat, în condiţiile în care media este de 48 de litri pe metrul pătrat, iar în octombrie au căzut 25 de litri pe metrul pătrat, faţă de 35 de litri cât este media multianuală.
Torok Jeno susţine că agricultorii aşteaptă să se înregistreze ploi sau căderi de zăpadă pentru a se reduce deficitul de apă din sol, dar a avertizat că vor fi probleme mari dacă iarna va veni în Harghita doar cu temperaturi scăzute.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus