Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Timiş: Culturile de toamnă, afectate de ploile din acest an

grau-8
Culturile de toamnă din judeţul Timiş sunt afectate de ploile prelungite de la începutul acestui an şi ar putea fi compromise şi mai mult în zonele din nord-vestul judeţului, însămânţate cu grâu, unde apa bălteşte.

"Cele mai afectate sunt culturile cu grâu din zona nord-vestică a judeţului Timiş, înfiinţate pe terenurile sărăturoase de la Sânnicolau Mare, Dudeştii Vechi sau Cenad.
Acolo nu sunt bălţi, ci este lac, luciu de apă. Apa aceasta nu se va retrage de la sine, mai ales că prognoza meteo este de vreme instabilă, cu ploi, iar evaporarea va fi scăzută. Probabil că acele suprafeţe foarte mari, băltite, vor rămâne până spre vară inundate", a declarat luni presei prof. univ. dr. Doru Petanec, directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Timiş.
Din datele Direcţiei Agricole judeţene reiese că până la această dată, aproximativ 2.000 hectare cu păioase sunt compromise integral, însă suprafaţa ar putea creşte, dacă ploile nu se opresc.
"În această situaţie, mecanismul asiguratoriu a fost deja declanşat. Prin Ordin al prefectului, s-au constituit comisiile de evaluare, care, împreună cu firmele de asigurare, acolo unde există asigurare, s-au deplasat şi urmează, conform graficului, să se deplaseze în teren pentru evaluarea terenurilor deja compromise", a adăugat Petanec.
Acolo unde nu au fost probleme cu excesul de umiditate, grâul a ieşit cu bine din iarnă şi se prevesteşte o recoltă bogată, mai ales în zonele unde s-au efectuat fertilizările pe zăpada îngheţată. Rapiţa este chiar mai dezvoltată pentru această perioadă a anului şi există riscul ca la un îngheţ târziu să fie uşor afectată, susţine sursa citată.

Până în prezent, în Timiş sunt însămânţate aproximativ 151.000 hectare cu păioase şi peste 10.000 hectare cu rapiţă.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus