Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

FAO:Sănătatea plantelor, în atenţia experţilor agricoli din ţările Europei şi Asiei Centrale, la Chişinău (2-5 septembrie)

camp-4
Experţi agricoli din ţările Europei şi Asiei Centrale, alături de coordonatorii naţionali ai Convenţiei Internaţionale pentru Protecţia Plantelor (IPPC), se reunesc la Chişinău (Republicii Moldova), în perioada 2-5 septembrie 2019, pentru un atelier de lucru privind sănătatea plantelor şi dezvoltarea capacităţilor, informează Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

Participanţii vor pregăti rezoluţii regionale cu privire la standardele internaţionale de sănătate a plantelor, îşi vor aprofunda cunoştinţele fitosanitare pentru prevenirea intrării şi a stabilirii dăunătorilor invazivi ai plantelor şi vor împărţi şi cele mai bune practici privind sănătatea plantelor, precizează FAO într-un comunicat remis luni.
Atelierul este organizat de Secretariatul IPPC în colaborare cu FAO şi Organizaţia Europeană şi Mediterană pentru Protecţia Plantelor, întâlnirea de la Chişinau fiind unul dintre cele şapte ateliere regionale anuale IPPC organizate în întreaga lume în 2019, cu genericul 'Sănătatea plantelor şi dezvoltarea capacităţilor'.
"Acest eveniment îşi propune sa sensibilizeze cu privire la importanţa dezvoltării capacităţii personalului, a instituţiilor şi a sistemelor la nivel naţional pentru a îmbunătăţi sănătatea plantelor", a declarat Jingyuan Xia, secretarul IPPC. El a subliniat că evaluările capacităţii fitosanitare joacă un rol important în sprijinirea capacităţii fitosanitare naţionale şi a încurajat participanţii să discute această problemă.
Potrivit FAO, plantele produc oxigenul pe care îl respirăm şi constituie 80% din alimentele pe care le consumăm. Mai simplu spus, sănătatea plantelor este vitală pentru sănătatea umană, dar cu toate acestea, conform estimărilor FAO, până la 40% din culturile alimentare se pierd din cauza dăunătorilor şi bolilor.
"Europa şi Asia Centrala sunt regiuni extinse şi foarte diverse, însă dăunătorii ameninţă resursele vegetale în toată regiunea în acelaşi mod. Atelierele de genul acesta sunt foarte importante, deoarece cooperarea internaţională şi armonizarea activităţilor de protecţie a plantelor sunt indispensabile pentru a reduce riscurile asociate cu mişcarea transfrontalieră a organismelor dăunătoare fie în mod natural, fie din cauza oamenilor", a spus Piotr Wlodarczyk, ofiţer agricol al FAO la oficiul regional pentru Europa şi Asia Centrala.
Atelierul va pune accentul şi pe pregătirile pentru Anul Internaţional al Sănătăţii Plantelor din 2020 şi va încuraja participanţii să discute despre cum să-l promoveze în ţările lor.
"Comunitatea fitosanitară se confruntă cu provocări din ce în ce mai mari de la comerţul în continuă expansiune la schimbările climatice. Anul Internaţional al Sănătăţii Plantelor este de aşteptat să pună sănătatea plantelor şi protecţia plantelor pe agenda politica şi să crească gradul de conştientizare al publicului cu privire la importanţa acestora în realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă", a declarat Francisco Javier Trujillo Arriaga, preşedintele Comisiei pentru Măsuri Fitosanitare, care serveşte ca organ de conducere al IPPC.
Convenţia Internaţională pentru Protecţia Plantelor este un tratat internaţional instituit în 1952 cu misiunea de a proteja resursele vegetale ale lumii prin prevenirea introducerii şi răspândirii dăunătorilor nocivi. Secretariatul IPPC este găzduit de către FAO.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus