Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Agrometeo: Seceta pedologică va persista în majoritatea zonelor agricole până pe 9 septembrie

teren-5
Rezerva de apă din solul agricol prezintă valori scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă în cea mai mare parte a teritoriului agricol, reiese din prognoza agrometeorologică, valabilă pentru perioada 3 - 9 septembrie, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

"În stratul de sol 0-20 cm (ogor), conţinutul de umiditate va înregistra valori scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă, în cea mai mare parte a teritoriului agricol. Pe suprafeţe extinse din Banat, Transilvania, nord-vestul Olteniei, local în sud-vestul şi centrul Moldovei, precum şi în nordul Munteniei, aprovizionarea cu apă a solului se va situa în limite satisfăcătoare", arată prognoza ANM.
Pe fondul menţinerii stresului hidric asociat cu cel termic din aer şi sol, la culturile prăşitoare neirigate (porumb, floarea-soarelui) procesele de maturare vor fi în continuare accelerate şi forţate, îndeosebi în sud-estul, sudul, estul şi local vestul ţării.
În schimb, pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului, procesele de vegetaţie vor evolua în general normal, plantele prezentând o stare de vegetaţie pe ansamblu bună şi medie.
Potrivit prognozei agrometeorologice, cultura de floarea-soarelui se va afla predominant în faza de maturitate deplină (10-100%) pe întreg teritoriul agricol, continuându-se, totodată, lucrările de recoltare.
"Cultura de porumb va parcurge maturitatea ceară (60-100%) şi deplină (30-100%) la nivelul întregii ţări, iar la hibrizii timpurii semănaţi în epoca optimă se va continua recoltarea. La sfecla de zahăr se vor înregistra îngroşarea axei hipocotile concomitent cu acumularea zahărului în rădăcină, iar la cartof, creşterea tuberculilor, uscarea vrejilor, maturitatea tehnologică, precum şi recoltarea la soiurile tardive", potrivit specialiştilor ANM.
Totodată, speciile pomi-viticole se vor afla la creşterea şi maturarea fructelor/boabelor, acumularea zaharurilor, iar la soiurile aflate la maturitatea tehnologică se vor continua lucrările de recoltare.
În ceea ce priveşte cultura de rapiţă înfiinţată pe suprafeţe agricole restrânse, aceasta va parcurge primele faze de vegetaţie (germinare-răsărire), precum şi continuarea lucrărilor de semănat.
Specialiştii ANM recomandă pregătirea terenurilor în vederea însămânţării culturilor de toamnă (rapiţă, orz şi grâu), în special pe arealele cu o bună aprovizionare cu apă a solului. Pentru perioada prognozată, lucrările agricole specifice campaniei de toamnă (recoltare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, pregătirea patului germinativ, semănat) se vor desfăşura în general, în condiţii bune, relevă specialiştii ANM.
Din punct de vedere meteorologic, perioada menţionată se va caracteriza printr-o vreme mai caldă decât în mod normal, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 15 şi 27 de grade Celsius, abaterile termice pozitive fiind de 1 - 7 grade Celsius, în majoritatea regiunilor agricole.
Temperatura maximă a aerului se va situa între 24 şi 34 de grade Celsius, la nivelul întregii ţări, iar cea minimă va oscila între 7 şi 21 de grade Celsius, valorile cele mai scăzute înregistrându-se în zonele depresionare.
Sub aspect pluviometric se întrevăd ploi locale cu caracter de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, în aproape toate zonele de cultură.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus