Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Agrometeo: Rezerva de apă din solul agricol se menţine în limite satisfăcătoare şi apropiate de optim, în majoritatea regiunilor

camp-grau-2
Aprovizionarea cu apă în stratul de sol agricol, în cultura grâului de toamnă, se va menţine în limite satisfăcătoare şi apropiate de optim în majoritatea regiunilor, relevă prognoza agrometeorologică valabilă pentru perioada 5- 11 noiembrie, publicată, joi, de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Conform specialiştilor, sub aspect termic, intervalul se va caracteriza printr-o vreme în general normală, în cea mai mare parte a ţării. În acest context, temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 1 şi 13 grade Celsius, în timp ce media diurnă a solului la adâncimea de 10 cm va prezenta valori cuprinse între 2 şi 14 grade Celsius, în toate zonele de cultură, favorabilă continuării proceselor de creştere şi dezvoltare la speciile de toamnă.
Totodată, în intervalul de prognoză analizat se prognozează ploi locale, reduse cantitativ, acestea fiind însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului, în aproape toată ţara.
Din punct de vedere al caracteristicilor agrometeorologice, în cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-20 cm, se va menţine în limite satisfăcătoare şi apropiate de optim, în majoritatea regiunilor agricole. De asemenea, local, în nordul şi estul Moldovei, centrul şi sud-estul Dobrogei, estul Munteniei, sud- vestul Transilvaniei, precum şi în nord-estul Banatului, se vor înregistra deficite de umiditate în sol, seceta pedologică fiind moderată şi puternică.
În condiţiile agrometeorologice menţionate, ritmurile vegetative ale culturilor de toamnă se vor desfăşura pe ansamblu normal pe majoritatea suprafeţelor agricole, starea de vegetaţie a plantelor fiind, în general, bună şi medie. Astfel, în funcţie de data semănatului, culturile de orz şi grâu de toamnă vor înregistra fazele de germinare (60- 100%), răsărire (30-100%), apariţia frunzei a treia (20-100%) şi înfrăţirea (10-40%).
Sub aspect fenologic, rapiţa semănată în perioada optimă se va afla la răsărire (20- 100%) şi înfrunzire (4-13 frunze), în aproape toate regiunile agricole, iar speciile pomicole şi viticole îşi vor continua maturarea lemnului/coardelor şi îngălbenirea/căderea fiziologică a frunzelor, în toate plantaţiile.
Potrivit ANM, lucrările agricole de sezon (eliberarea terenurilor de resturi vegetale, arături de toamnă, fertilizări) se vor desfăşura în condiţii bune, iar recomandările specialiştilor agro-meteorologi cuprind, printre altele: efectuarea lucrărilor de întreţinere în vii şi livezi (tratamente fitosanitare, lucrări de tăiere şi încorporarea
gunoiului de grajd) şi aplicarea îngrăşămintelor cu minerale complexe la culturile de toamnă înfiinţate în perioada optimă.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus