Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Harghita: Producătorii din judeţ sunt interesaţi de înfiinţarea culturilor de coacăze, afine sau mure

afine1a
Producătorii harghiteni caută alternative la cultura cartofului, care în ultima vreme s-a dovedit a fi nerentabilă din cauza dificultăţilor legate de valorificarea recoltei, şi sunt tot mai multe persoane interesate să înfiinţeze culturi de arbuşti fructiferi, cum ar fi coacăze, afine sau mure.

Directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Harghita, Torok Jeno, a declarat că aceste posibilităţi de înfiinţare a culturilor de arbuşti fructiferi au fost dezbătute recent într-o întâlnire profesională, iar de atunci în fiecare zi există producători care se interesează despre această alternativă.
“Producătorii din Harghita, în general cei mici, trebuie să găsească o alternativă pentru culturile noastre, pentru că se pare că nici cartoful, nici sfecla nu merg aşa de bine cum au mers în anii '90, mai ales după intrarea în UE avem probleme mai ales cu valorificarea. De produs ştim să producem, dar valorificarea este mai grea. Şi arbuştii fructiferi merg foarte bine în zona Ciuc şi Gheorgheni, adică afine, coacăz negru şi roşu, zmeur şi mur. Iar în zona Odorhei şi Cristur merge bine şi pomicultura, în special speciile de măr, păr şi prune”, a declarat Torok Jeno.
Acesta a spus că producătorii sunt interesaţi atât de tehnologia folosită pentru înfiinţarea acestor culturi cât şi de posibilităţile de a procura material săditor, mai ales că există şansa obţinerii de fonduri europene în acest sens.
În acest ciclu financiar, 2015-2020, la Programul Naţional de Dezvoltate Rurală este un capitol special pentru pomicultură şi există posibilitatea obţinerii de fonduri pentru înfiinţare, pentru prelucrare, pentru comercializare', a explicat şeful DADR Harghita.
Torok Jeno a atras atenţia că trebuie avută mare grijă întrucât aceste culturi se înfiinţează pentru 15, 20 sau 30 ani şi nu este permisă nicio greşeală.
“La o cultură de un an poţi greşi şi anul viitor ai corectat sau revii cu altă cultură, dar aici cheltuielile specifice pe hectar sunt mari şi e păcat să greşeşti. De exemplu, dacă nu alegi bine terenul şi pui o specie care nu rezistă în zona noastră, atunci în timpul înfloritului se pierde producţia”, a spus Torok Jeno.
El a ţinut să puncteze că aceste fructe au proprietăţi terapeutice şi există multiple posibilităţi de valorificare, iar ceaiurile, sucurile sau gemurile rezultate sunt foarte căutate.

Şeful DADR Harghita a recomandat celor interesaţi să pregătească terenul în timpul verii şi să efectueze plantările la sfârşitul lui octombrie, începutul lui noiembrie. Potrivit lui Torok Jeno, “aceste culturi nu pot înlocui cartoful sau grâul, mai ales că la cartofi Harghita are şi o tradiţie, dar pentru 500-600 de familii poate să fie o alternativă, să fie o completare a sursei de venit”.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus