Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Harghita: Interes crescut pentru noile finanţări acordate în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală

camp-7
Interesul harghitenilor pentru noile finanţări acordate în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) este foarte ridicat, judeţul situându-se pe locuri fruntaşe la numărul de proiecte depuse.

Potrivit datelor furnizate de directorul Oficiului Judeţean de Finanţare a Investiţiilor Rurale (OJFIR) Harghita, dr. Ioan Hîrb, până în prezent pentru noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 au fost depuse în total 78 de proiecte, pe mai multe submăsuri, valoare totală a acestora fiind de aproape 7 milioane de euro.
Cele mai multe proiecte, respectiv 30, au fost depuse pentru obţinerea de finanţare în vederea înfiinţării de activităţi neagricole, cum ar fi construirea de pensiuni agro- turistice, amenajarea de ateliere meşteşugăreşti sau deschiderea unor cabinete medicale sau stomatologice. Valoarea celor 30 de proiecte depuse se ridică la 1,8 milioane de euro, la această submăsură fondurile fiind, deocamdată, epuizate.
De asemenea, un interes ridicat există şi pentru obţinerea de finanţare în vederea instalării tinerilor fermieri, fiind depuse 26 de proiecte, în valoare de 1.1 milioane de Euro.
Dr. Ioan Hîrb a precizat că pentru cele două submăsuri nu este nevoie de cofinanţare, iar sumele acordate sunt consistente, de 70.000 euro, în cazul înfiinţării de activităţi non agricole şi de 50.000 euro pentru instalarea tinerilor fermieri.

“Există un mare interes pentru instalarea tinerilor fermieri. Sunt mulţi tineri care se reîntorc la sate, după ce au lucrat în străinătate, în Elveţia, Italia, Germania, unde au dobândit cunoştinţe tehnice. Un tânăr fermier poate să acceseze şi alte programe, în funcţie de posibilităţile financiare pe care le are şi de pregătirea profesională în domeniu”, a declarat şeful OJFIR Harghita.
De altfel, în vechiul PNDR 2007-2014 au fost depuse din judeţul Harghita 416 proiecte de instalare a tinerilor fermieri, în valoare de 11.8 milioane de euro, unele dintre ele fiind finalizate, iar altele aflându-se în diverse faze de derulare.
În noul PNDR au fost lansate mai multe sesiuni de depunere de proiecte pentru diverse domenii, cum ar fi investiţii în exploataţii pomicole, procesarea produselor agricole, infrastructură agricolă şi forestieră, pentru unele dintre ele putând fi depuse în continuare proiecte. În ceea ce priveşte proiectele deja depuse, acestea se află în faza de evaluare.
Dr. Ioan Hîrb a precizat că este mulţumit de modul în care a demarat noul Program de Dezvoltare Rurală în judeţ şi le-a transmis celor care doresc să depună proiecte, cum ar fi fermieri, primării, persoane fizice autorizate, că au şansa ca în fiecare an să facă acest lucru.

“Sunt mulţumit de modul cum a demarat Programul şi consider că, în continuare, cei care nu au reuşit să depună proiecte pe submăsurile unde au fost epuizate fondurile, trebuie să pregătească proiectele conform ghidului solicitantului şi să le depună la viitoarea sesiune, care va fi anunţată din timp. Întrucât în perioada următoare se încheie muncile în agricultură, mulţi vor avea posibilitatea să-şi facă anumite calcule, astfel încât să depună proiecte viabile. Suntem abia la început şi suntem mulţumiţi că a început bine”, a conchis şeful OJFIR Harghita.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus